Thulesen afviser medansvar for kommunernes ældrebesparelser

Politik

04/08/2015 13:34

Nick Allentoft

Der kan være gode grunde til, at Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer i stort omfang er med til at skære ned på ældreområdet i kommunerne, siger Thulesen Dahl til Politiken.

Ofte vil alternativet være værre - og under alle omstændigheder tilhører det endelige ansvar SR-regeringen.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der hjemvendt fra ferie for første gang kommenterer Politikens gennemgang af Dansk Folkepartis rolle i kommunale besparelser på ældreområdet. Gennemgangen, som Politiken bragte for en uge siden, viser, at DF er med i budgetforlig i 57 af de 66 kommuner, som i år har beskåret udgifterne per ældre. Partiets involvering i besparelserne er sket, på trods af at de ældre er en mærkesag for partiet. I årevis har DF på Christiansborg efterlyst flere penge til området.

Spørgsmål: Er det ikke et tomt slag i luften, at I herinde siger, at vi skal tilføre flere penge, og så derude, hvor man rent faktisk skal prioritere området, der er I med til at skære ned?

»Nej, vi skal i Folketinget selvfølgelig vurderes på vores evne til at sikre kommunerne en økonomi, der gør, at vi kan prioritere ældreområdet. Så skal man i den enkelte kommune vurderes på, hvordan man prioriterer sin økonomi. Der må det være det enkelte byrådsmedlems og den enkelte kommunes ansvar, hvordan man prioriterer i den situation, de er i«, siger Thulesen Dahl til Politiken.

Spørgsmål: Som leder af partiet tager du altså ikke noget ansvar for de nedskæringer, der er sket i de 57 kommuner?

»Præmissen for det spørgsmål er lidt tricky. Fordi jeg tager jo ansvar for, om vi er med til at sikre kommunerne en økonomi, så man blandt andet kan prioritere de ældre. Det er jo det, vi kæmper for. Hvis man så sidder i en konkret kommune, som har en dårlig økonomi og må skære til på alle leder og kanter, og vores folk desværre også må være med til at finde penge på ældreområdet, så tager jeg selvfølgelig også et ansvar for, at de er bragt i den situa tion, hvis jeg har haft mulighed for at få indflydelse på det. Lige nu har jeg jo ikke haft indflydelse på det. Jeg har jo ikke haft indflydelse på Langeland Kommunes økonomi«, siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

For at sikre bedre forhold for landets ældre lægger Thulesen Dahl samtidig op til, at genindføre en ældrepulje i den kommende finanslov med en ny milliard kroner og nye kriterier, der skal sikre, at pengene når helt ud på plejehjemmene. En lignende pulje blev fjernet i den seneste aftale om kommunernes økonomi.

»Vi bryder os ikke om, at den her øremærkede ældremilliard er forsvundet fra aftalen. Derfor har vi også gjort det klart, da vi sagde ja til aktstykket i Finansudvalget, at vi i finanslovsforhandlingerne vil kræve ældremilliarden tilbage«, siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

Mest Læste

Annonce