205 fyret i DR: Ansatte nedlægger arbejde i sympati

Kultur

10/10/18 3:54

Nick Allentoft

I alt bliver der 382 færre stillinger i DR. 205 af medarbejdere skal fyres som led i DR's spareplan. DR-ledelsen har givet grønt lys til at aflyse programmer onsdag efter fyringsrunde. Stemningen er trykket.

205 DR-ansatte har onsdag fået at vide, at de skal fyres.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra DR.

Inden det har 64 ansatte indgået aftaler om frivillige fratrædelser, mens 87 stillinger er fundet blandt andet gennem omplaceringer, fremgår det. 

26 chefstillinger er allerede nedlagt.

Dermed bliver der i alt 382 færre stillinger i DR.

- Dette er en af de sværeste og længste dage nogensinde for alle i DR, siger Maria Rørbye Rønn, der er generaldirektør i DR, i meddelelsen.

Hun fortæller også, at DR sammen med faglige organisationer har gjort så meget som muligt for at begrænse antallet, der skal fyres.

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

- Men det er stadig et meget, meget stort antal medarbejdere, som har oplevet, at der er blevet grebet ind i deres liv på en måde, som de ikke selv har ønsket, fortsætter hun.

Fyringerne sker som led i den spareplan, DR fremlagde som konsekvens af det seneste medieforlig, hvor DR blev pålagt at spare 20 procent på budgettet.

Det har blandt andet betydet, at en række tv- og radiokanaler skal lukke.

- Planen gennemfører første fase af disse besparelser, svarende til 420 millioner kroner årligt, og den bringer DR's økonomi i balance til og med 2021, fremgår det af meddelelsen.

På DR's nye nyhedsområde bliver der i alt skåret 90 stillinger, oplyser Thomas Falbe, der er nyhedschef i DR Nyheder, til branchemediet Mediawatch.

Det er dog ikke 90 fyringer, men også en kombination hvor blandt andet frivillige fratrædelser tæller med, understreger han ifølge mediet.

Det nye nyhedsområde omfatter DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter.

Tidligere onsdag nedlagde flere regionale DR-stationer arbejdet. Først gik alle medlemmer af Dansk Journalistforbund fra DR Syd hjem, mens DR Østjylland og DR Sjælland nedlagde arbejdet senere.

Hos DR Syd skete det i sympati med deres kolleger, der skal fyres, skriver journalisten.dk

Tillidsrepræsentanten hos DR Sjælland, René Sabro, fortæller journalisten.dk, at de ansatte på DR Sjælland følte en blanding af vrede, frustration, sorg og sympati.

  Ansatte nedlægger arbejde i sympati Seere og lyttere hos DR vil onsdag opleve kortere nyhedsudsendelser, og at flere programmer ikke bliver sendt som planlagt. 

Det sker som en konsekvens af den fyringsrunde, som DR har gennemført, hvor der samlet er nedlagt 382 stillinger. Det skriver Mediawatch. 

Både tv-aviser og radioaviser bliver forkortet, og derudover udgår fire programmer. 

På tv gælder det "DR2 Dagen" og "Deadline", mens det på radiofladen rammer onsdagens udgave af "Orientering" og torsdagens "P1 Morgen". 

DR har onsdag givet en fyreseddel til 205 ansatte. Derfor har ledelsen givet grønt lys til at skrue ned for nyhederne, fortæller nyhedsredaktør Sandy French. 

- Det er en dag, der påvirker alle, der er ansat i DR, og det kommer til at påvirke vores udkomme. 

- Det er jeg selvfølgelig ked af, at det gør, men det betyder også meget for mig, at medarbejderne får mulighed for at sunde sig over, hvad der er en rigtig barsk dag i DR og DR Nyheder, siger hun til Mediawatch. 

Tidligere onsdag nedlagde ansatte hos DR's regionale P4-kanaler arbejdet, men det er ikke tilfældet i DR Byen. 

Sparerunden hos DR er et resultat af, at regeringen og Dansk Folkeparti tidligere i år besluttede at skære tilskuddet med 20 procent frem mod 2023. 

 

FAKTA: Her er indholdet af DR's spareplan DR er af regeringen og Dansk Folkeparti pålagt besparelser på 20 procent i årene 2019-2023.

DR skal spare 20 procent om året frem mod 2023, besluttede regeringen og Dansk Folkeparti tidligere i år. 

Her kan du læse indholdet af første del af spareplanen, som løber frem til 2021. 

* I alt skal der spares 420 millioner kroner om året. 

* 382 stillinger er nedlagt - heraf 26 chefstillinger. 

* DR skærer antallet af flow-tv-kanaler fra de nuværende seks til tre fra 2020.

* DR K og DR2 samles under et nyt DR2 med fokus på både samfund og kultur.

* DR3 og DR Ultra lukker som flow-kanaler, men fortsætter som digitale universer.

* På radioområdet nedbringes DR's nuværende otte kanaler til fem.

* P1, P2, P3, P4 og P5 bevares. De tre kanaler, der lukker, er P6 Beat, popkanalen P7 Mix og jazzkanalen P8.

* Områderne sport, underholdning, livsstil og udenlandsk fiktion bliver beskåret.

* Den regionale dækning bliver styrket. Samtidig går DR's tv-drama, indhold til små børn, dokumentar samt kor og orkestre fri af besparelser.

* I 2021-2023 skal der spares yderligere 250 millioner kroner om året. DR har endnu ikke lagt sig fast på, hvordan det konkret skal ske. 

Kilder: DR og Journalisten.dk.

/ritzau/

 

Annonce