500.000 står uden for digital post

Velfærd

06/02/2015 12:58

Suleman Haider

Mere end hver 10. dansker over 15 år har ikke en digital postkasse. Det betyder, at godt en halv million danskere ikke modtager digital post fra det offentlige, selv om det har været lovpligtigt siden 1. november 2014. Det skyldes, at især de ældre har fået dispensation til fortsat at modtage gammeldags papirpost. Men en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA viser, at de ældre under 70 år i stor udstrækning finder Digital Post let at bruge.

Tilmeldingen til digital post hænger statistisk set nært sammen med alder. 98,8 procent af aldersgruppen 15-24 år er tilmeldt, mens over halvdelen af danskerne over 75 år ikke er. Det viser tal fra Digitaliseringsstyrelsen. IDAs undersøgelse viser, at hele 77 procent af aldersgruppen 18-70 finder Digital Post let at bruge, men også at seks procent eller godt 200.000 mennesker finder det svært. Blandt dem, der finder det svært er de ældre ikke overrepræsenteret, tværtimod er fordelingen jævn hen over aldersgrupperne. 

IDAs IT-ekspert Jørn Guldberg læser resultaterne sådan, at det er realistisk at få flere med i digitaliseringen, men at der udestår en stor opgave med undervisning i IT. Til gengæld er der meget at vinde både økonomisk og miljømæssigt ved at reducere antallet af modtagere af papirpost. Men han understreger, at eneste farbare vej er gennem tillid og tryghed, hvis det skal virke efter hensigten. 

Hos Ældre Sagen er der omkring 2.300 it-frivillige, der rundt om i landet tilbyder hjælp og undervisning til ældre, der har mod på at lære at bruge computer og internet, og de har oplevet en stigende interesse de seneste år. ”De mange it-frivillige gør et kæmpe stykke arbejde rundt om i landet, og det er jo dejligt, at der er mange ældre, der har lyst til at lære at bruge internettet,” siger konsulent Ingrid Stokholm Lauridsen, der samtidig understreger, at det er vigtigt, at det er muligt at blive fritaget for digitale krav for personer, der ikke kan anvende computer og internet. 

Undersøgelsen er foretaget af Userneeds og bygger på 2004 svar via et internetpanel.

 

 

 

Mest Læste

Annonce