Alternativet vil give flere penge til fem familietyper

Politik

01/11/16 5:09

Nick Allentoft

Alternativets udspil til en økonomisk plan vil give fem ud af syv familietyper flere penge mellem hænderne.

Fem ud af syv familietyper vil få flere penge at gøre godt med, hvis Alternativets økonomiske plan for Danmark bliver til virkelighed.

Det viser beregninger, som partiet har lavet ud fra skatteministeriets familietyper og beregningsmetoder. 

Det giver således en enlig dagpengemodtager 1651 kroner ekstra årligt, en enlig LO-arbejder vil få 3480 ekstra, og et LO-ægtepar med to børn får 4798 kroner ekstra.

På den anden side får privatansatte funktionærer med to børn 3950 kroner mindre om året, og en direktørfamilie med to børn får 4842 kroner mindre om året.

De to sidste familietyper er pensionisterne, hvor en enlig pensionist får 1357 kroner ekstra, og et pensionistægtepar får 3014 kroner ekstra om året.

- Det har været meget ude i pressen, at vores plan er social skæv. 

- Men det er den ikke, det kan man se her. Vi går faktisk ind og understøtter de familier, der ikke har så mange penge, siger Alternativets finansordfører Josephine Fock. 

Spørgsmål: 1651 kroner ekstra årligt til en enlig dagpengemodtager er jo ikke meget. Hvorfor går I ikke noget mere til stålet, hvis I gerne vil bekæmpe uligheden?

- Det her er et finanslovsudspil, der kun gælder for fire år. Det er ikke en langsigtet økonomisk plan. Det er for at spille ind og vise, at allerede inden for fire år kan man gøre det markant anderledes.

- Når vi laver en langsigtet økonomisk plan, skal der helt andre boller på suppen, siger Josephine Fock. 

Alternativet vil blandt andet hæve beskæftigelsesfradraget og afskaffe kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen.

Finansieringen skal blandt andet findes ved at udfase boligskattestoppet og indføre en formueskat på én procent om året for nettoformuer over tre millioner kroner. 

Desuden vil partiet hæve afgifterne med omkring 60 milliarder kroner ved at øge afgifterne på blandt andet sodavand, slik, cigaretter og oksekød.

I alt indeholder Alternativets udspil 55 punkter, der skal omfordele 120 milliarder kroner over fire år.

/ritzau/

Annonce