Bog: Embedsmænd fejlinformerer bevidst Folketinget

Ledelse

17/10/14 7:07

Nick Allentoft

Topfolk i flere ministerier forklarer i ny bog, hvordan de tilpasser deres rådgivning til regeringens politik.

Folketingets medlemmer bliver helt bevidst fejlinformeret af juristerne i ministerierne. 

Flere højtstående jurister fortæller i en ny bog, hvordan de leverer juridiske vurderinger med én konklusion til skiftende ministre, mens Folketinget i flere tilfælde har fået den direkte modsatte vurdering, skriver Berlingske.

Påstandene bliver anonymt fremsat i bogen "Mørkelygten", der er skrevet af den Cavling-vindende journalist Jesper Tynell. Bogen sår alvorlig tvivl om det danske embedsværks partipolitiske uafhængighed.

Især inden for EU-retten har juristerne med åbne øjne tilpasset deres vurderinger og notater til ministrenes politiske ståsted.

- Jeg har siddet og lavet lovgivning, hvor jeg har fået drejet armen rundt. Hvor jeg som embedsmand sagde: "Hvis jeg gør det her, så er det sådan og sådan og sådan". Men så tager man en politisk beslutning. Som embedsmand må jeg bare sige: "OK, det gør jeg", siger en af regeringens jurister ifølge Berlingske i bogen.

Ifølge "Mørkelygten" er det normal praksis, at Folketingets udvalg ikke får de samme juridiske oplysninger som regeringen. Dermed skal de folkevalgte ofte tage beslutninger i folketingssalen på et forvrænget grundlag.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) er dybt bekymret over sagen.

- Man må ikke tale usandt over for Folketinget. Det er helt uacceptabelt. Jeg kan forstå, at der kan være tvivl, men hvis der ikke er tvivl i embedsværket om, at det er EU-stridigt, så er det en oplysning, man må videregive. 

- Jeg synes, at en regering må være forpligtet til at videregive en tvivl, siger han til Berlingske.

Han henviser til, at skiftende regeringer har indført love, som de var klar over stred med EU-retten.

Sagen bliver nu taget op i det såkaldte Nordskov Nielsen-udvalg i Folketinget, som har til opgave at kulegrave det danske embedssystem.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.