"Vi mener ikke, at folk, der kommer til Danmark, skal kunne hoppe over danskerne i køen, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, til TV2.

DF-udspil: Ingen skal i fremtiden have asyl i Danmark

Politik

04/06/2015 10:05

Mikkel Sarka

Danmark bør drive asylcentre i flygtninges nærområder, og flygtninge skal ikke have krav på en bolig, mener DF. Radikale Venstre er uenige.

Den danske asylpolitik skal lægges helt om, hvis det står til Dansk Folkeparti, der ifølge meningsmålinger vil blive landets tredjestørste parti efter det kommende valg.

DF mener, at Danmark skal oprette og betale for driften af asylcentre i udlandet, så der på sigt ikke længere gives asyl til folk på dansk grund. Det fremgår af et nyt udspil, skriver TV2.

Samtidig skal det ikke længere være et retskrav, at flygtninge skal ud i en bolig. I stedet skal flygtninge bo på asylcentrene, indtil de kan sendes tilbage til deres hjemland.

- Vi ser, at der desværre er eksempler på, at danskere bliver skubbet bagest i boligkøen. Det, synes vi, er hamrende urimeligt, for nu at sige det, som det er. Vi mener ikke, at folk, der kommer til Danmark, skal kunne hoppe over danskerne i køen, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, til TV2.

Den del af udspillet tager Venstres udlændingeordfører, Karsten Lauritzen, positivt imod.

- Der kan være gode grunde til at slække på retskravet til en bolig. Det vil vi gerne overveje. Det vigtigste for Venstre er dog, at vi får antallet af asylansøgere bragt ned. 15.000 er simpelthen for mange, siger Karsten Lauritzen til TV2.

Formand for Det Radikale Venstre, Morten Østergaard er imod udspillet.

- Det overrasker mig, at man på trods af, at det er valgkamp, kan udvise en sådan ligegyldighed over for andre mennesker.

- Vi har prøvet at spærre asylansøgere inde i asylcentre tidligere. Det førte til en massiv stigning i antallet af selvmordsforsøg og kæmpe problemer med børn, der fejrede 10 års fødselsdag uden at have prøvet andet end at bo i et dansk asylcenter.

- Det er ulykkeligt, hvis forslaget finder vej ind i blå bloks asylpolitik. Det fører kun til, at flygtningene nedbrydes som mennesker, siger Østergaard.

Han mener, at det er bedre for den enkelte og for Danmark, hvis asylansøgere kommer ud i samfundet. 

- Vi skal selvfølgelig løse de udfordringer, der opstår, når så mange flygtninge kommer hertil.

- Men vi har givet kommunerne bedre muligheder for at huse de flygtninge, der kommer ud til dem, og det gør de blandt andet ved at tage nedlagte skoler og højskoler i brug, så integrationen kan startes fra dag et.

Dansk Folkeparti lægger i udspillet også op til, at alle, der godkendes til asyl, får en midlertidig opholdstilladelse på et år. Herefter vil asylansøgeren skulle søge igen for at opnå endnu en midlertidig opholdstilladelse.

Lykkes det ikke for vedkommende, skal personen sendes hjem.

Ifølge TV2 vil DF også pålægge myndighederne at gennemgå opholdsgrundlaget for de flygtninge, der har været i Danmark i ti år eller mindre. Der bør ifølge partiet lægges stor vægt på, at familieliv kan foregå andre steder end i Danmark.

Mest Læste

Annonce