Eksperter: Grænsekontrol strider mod EU's regler

Politik

16/06/2015 09:42

Suleman Haider

To eksperter har svært ved at se, hvordan grænsekontrol kan retfærdiggøres i forhold til EU-lovgivning.

Både Dansk Folkeparti og Venstre åbner tirsdag op for idéen om at genindføre den type grænsekontrol, som VK-regeringen fik indført i en kort periode tilbage i 2011.

Men en sådan kontrol læner sig alvorligt op ad at bryde nogle helt essentielle EU-regler. Det mener Peter Pagh, der forsker i EU-ret og er professor ved Københavns Universitet.

- Vi kan ikke gennemføre grænsekontrol. Det er en del af Schengen-aftalen, at der ikke må være grænsekontrol, for hele princippet med den aftale er, at der skal være fri adgang over grænserne, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Så som udgangspunkt så er grænsekontrol simpelthen forbudt.

Schengen-aftalen har været i brug i Europa siden 1990, og også Danmark er en del af aftalen, der sikrer "afskaffelse af personkontrol ved de indre grænser".

Tilbage i 2011 mødte Danmarks gennemførelse af grænsekontrol massiv kritik fra EU, der mente, at kontrollen blandt andet stred mod netop Schengen-aftalen.

Og selvom der i 2011 ikke var tale om systematisk grænsekontrol, men mere en form for tilfældig grænsekontrol, så kan kontrollen alligevel ikke retfærdiggøres. 

Det mener Carsten Willemoes Jørgensen, der er lektor ved det juridiske institut ved Aarhus Universitet og forsker i EU-ret.

- Schengen-aftalen giver os mulighed for at rejse uden at vise vores pas. Og der er nogle krav til, hvad man må, og hvad man ikke må. Og man må for eksempel ikke lave kontroller i de grænsenære områder, siger Carsten Wilemoes Jørgensen til Ritzau.

EU's generelle modstand mod at indføre grænsekontrol bunder ifølge Carsten Willemoes Jørgensen i, at kontrollen strider mod noget af det, der i høj grad kendetegner EU.

- I forhold til EU-retten, så er en af grundstenene, at personer, varer og tjenesteydelser kan flyde frit over grænserne, lyder det fra Carsten Willemoes Jørgensen.

 

Mest Læste

Annonce