Eksperter: VK-politikere brød loven med Saxo Bank-penge

Politik

28/11/14 9:42

Nick Allentoft

Ni politikere fra Venstre og Konservative modtog hver 25.000 kroner, men kun tre oplyste myndighederne om det.

Fremtrædende tidligere Venstre-ministre som Claus Hjort Frederiksen, Kristian Jensen, Karen Ellemann og Søren Pind blev hver især støttet med 25.000 kroner fra Saxo Bank ved folketingsvalget i 2007. Men ingen af dem opgav donorens navn til myndighederne, skriver Berlingske.

I alt ni politikere fra blå blok modtog 25.000 kroner fra banken, men kun tre af støttemodtagerne har oplyst om pengene til enten regionen eller kommunen, viser en aktindsigt i partistøtteerklæringer, som avisen er i besiddelse af.

"Reglerne er klare, og beløb over 20.000 kroner skal indberettes. Det har jeg tillid til, at Venstre i regionen håndterer, som de skal, og hvis de ikke har gjort det, så har de begået en fejl, for der har ikke været noget som helst initiativ fra min side om at hemmeligholde, at Saxo Bank gav mig 25.000 kroner," siger Karen Ellemann Jensen til Berlingske.

Mens enkelte politikere erkender fejlen, og andre - herunder Søren Pind - afviser at have gjort noget galt, er flere eksperter klare i mælet: I flere tilfælde er loven blevet brudt.

Juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet har et indgående kendskab til partistøtteloven og har sæde i regeringens ekspertudvalg om samme emne. Han er ikke i tvivl om, at støtten på 25.000 kroner skal indberettes.

- Der er ikke så meget at diskutere: Hvis de fakta er korrekte, er det en overtrædelse af reglerne, siger han til Berlingske.

Den konklusion kommer også fra jurist og tidligere forskningschef på Danmarks Medie- og Journalistskole Oluf Jørgensen, som i dag rådgiver om åbenhed i forvaltningen.

Kandidaterne har i flere tilfælde registreret og indkasseret pengene på kreativ vis. Eksempelvis blev pengene fra Saxo Bank brugt på annoncer for Kristian Jensen. Men selvom Venstre mener, at der således ikke er tale om et tilskud, da regningerne er betalt af Saxo Bank og ikke partiet, er Jørgen Albæk Jensen af modsat overbevisning.

- Det skal oplyses. Helt utvivlsomt. Om pengene kommer ind og vender i partikassen er lige meget. Selv regninger, der er betalt direkte, er partistøtte, siger han til Berlingske.

- Vi har jo hele tiden vidst, at Venstre og Konservative har omgået partistøttereglerne med deres hemmelige pengeklubber. Men her er altså noget, der tyder på systematisk brud på reglerne. Det er efter min mening vælgerbedrag af nær værste skuffe. Vælgerne har krav på at vide, hvem der modtager penge, så de kan sætte ikke kun et kryds, men et kvalificeret kryds i stemmeboksen. Hvis højrefløjen blot ser stort på reglerne, eller decideret snyder med vilje, fører de vælgerne bag lyset. Den her afsløring viser endnu engang, hvor vigtigt en opgave det er, at vi får strammet partistøttereglerne. Så vi sikrer, at politikerne ikke omgår eller snyder med reglerne, og som samtidig også kan skabe den åbenhed og gennemsigtighed om pengestrømmene i dansk politik, som vælgerne og demokratiet har krav på, siger Pernille Skipper fra Enhedslisten.

Andre politikere er langt mere åbne om støtten fra Saxo Bank. Både De Konservatives Rasmus Jarlov og Charlotte Dyremose samt Venstres finansordfører, Peter Christensen, modtog hver især 25.000 kroner fra Saxo Bank, og sammen med deres partiorganisation har de oplyst det til myndighederne, som loven foreskriver.

/ritzau/

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.