Foto: Henrik Sørensen
Foto: Henrik Sørensen

FAKTA: Ingen ferie endnu - Her er sommerens forhandlinger

Politik

17/6/14 8:33

Suleman Haider

Folketingets afslutningsdebat fandt sted i sidste uge, men der mangler stadig flere store forhandlinger.

Selvom Folketingets afslutningsdebat er gennemført, er det ikke ensbetydende med, at politikerne på Christiansborg er gået på sommerferie.

Flere store politiske aftaler mangler at blive forhandlet på plads. Her kan du læse hvilke:

- Vækstplan

* I begyndelsen af maj fremlagde regeringen 89 større og mindre initiativer, der skal skabe arbejdspladser i Danmark. Planen skal blandt andet fjerne bureaukrati og ændre beskatningen.

* Venstre har foreslået at give danske landmænd lov til at producere flere svin til slagtning og at lempe energiafgifterne, de såkaldte PSO-afgifter.

* Parterne forhandler videre tirsdag og målet er at få en aftale på plads inden sommerferien.

- Beskæftigelsesreform:

* Regeringens bud på en kommende reform fokuserer på uddannelse og vil blandt andet ændre arbejdsdelingen mellem a-kasser og jobcentre. Flere skal hurtigere i arbejde, lyder det.

* Forhandlingerne er så småt i gang, men der er ingen meldinger om, hvor langt de er.

- Psykiatriforhandlinger:

* Regeringen har fremlagt en plan, som skal tilføre psykiatriområdet 1,6 milliarder kroner over de næste fire år. Det er de såkaldte satspuljepartier - alle undtagen Enhedslisten - der forhandler om, hvordan pengene fra de nedlagte puljer skal fordeles.

* Målet er at gøre op med forskelsbehandling af mennesker med psykiske sygdomme

* Nye forhandlinger planlagt onsdag formiddag og fredag eftermiddag.

Overblik: Forstå vækstplanforhandlingerne Her kan du i punktform få overblikket over forløbet før, under og efter regeringens udspil til ny vækstplan.

* Regeringens bud på en ny vækstpakke hedder "Danmark helt ud af krisen - virksomheder i vækst".

* Den skal ses som en overbygning til sidste års vækstpakke og vil ifølge regeringen løfte bruttonationalproduktet med cirka seks milliarder kroner. Det er nogenlunde samme løft som vækstpakken sidste år.

* Vækstpakken indeholder 89 større og mindre initiativer. Hovedpunkterne er: 

* Regeringen vil sikre investeringer i små og mellemstore virksomheder for cirka otte milliarder kroner ved at ændre beskatningsregler for investeringer og forlænge nogle nuværende låneordninger.

* Regeringen vil sikre kvalificerede medarbejdere til virksomhederne ved at bruge penge på efteruddannelse og oprydning i jobjunglen. Der skal sættes tre milliarder kroner af til grundforskning.

* Regeringen vil lempe og afskaffe energiafgifter for cirka seks milliarder kroner for virksomheder. Det drejer sig primært om at lempe den såkaldte PSO-afgift.

* Prisen for hele planen ligger i omegnen af 10 milliarder kroner.

* Pengene skal blandt andet findes på afgiftsforhøjelse på cigarillos, afgiftsændringer for taxier, en pulje til efteruddannelse og ændret statstilskud til Storebæltsbroen.

* Regeringen vil derudover finde to milliarder kroner til finansieringen ved at bruge en ubrugt pulje fra sidste års vækstplan. Det afviser Venstre dog, og det bliver et slagsmål i de kommende forhandlinger.

* Et andet stridspunkt bliver en sænkelse af PSO-afgiften, der er en del af energiforliget, som et bredt flertal i Folketinget - heriblandt Enhedslisten og SF - står bag. Venstre vil lempe afgiften mere end regeringen ønsker.

* Regeringen forventer, at initiativerne vil øge den strukturelle beskæftigelse med omkring 1500 personer frem mod 2020.

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.