Foto: Ilona Gondesen
Foto: Ilona Gondesen

Flygtninge krydser Øresund til fods og forstyrrer tog

Velfærd

03/6/16 9:45

Nick Allentoft

Ifølge Københavns Politi er der nu næsten dagligt flygtninge, der forsøger at krydse Øresund på gåben.

Tre personer er natten til fredag blevet anholdt, da de langs togskinnerne over Øresund forsøgte at gå fra Danmark til Sverige. Anholdelserne skete efter et samarbejde mellem dansk og svensk politi.

Det oplyser vagtchef Kristian Aaskov ved Københavns Politi.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

- Vi går nu i gang med at finde ud af, hvad status er på de tre personer. Om de har opholdstilladelse i Danmark, eller om de har opholdt sig i Danmark ulovligt, siger vagtchefen og oplyser, at der er tale om flygtninge eller migranter.

Togdriften blev midlertidigt indstillet, men togene kørte igen normalt fra omkring klokken 03.

Det er efterhånden et velkendt fænomen, at flygtninge eller migranter går langs togskinnerne fra Danmark mod Sverige.

- Det sker tæt på dagligt, siger vagtchef Kristian Aaskov.

Fem asylansøgere gik 12. maj gennem tunnelen ved Kastrup via Peberholm til Øresundsbroen og videre til Sverige uden at blive stoppet. Det var angiveligt første gang, at det lykkedes for nogen at gå hele vejen over Øresund uden at blive anholdt.

Øresundsbron, der står for forbindelsen, oplyste i slutningen af maj, at flere end 55 asylansøgere har forsøgt at gå til Sverige i år via tunnel og bro.

I december indførte Sverige et såkaldt transportøransvar. Det fik et flertal i Folketinget til også at vedtage en lov om transportøransvar.

Loven betyder, at trafikoperatører kan straffes, hvis de fragter passagerer uden legitimation og visum til Danmark eller Sverige fra et andet Schengen-land.

Transportøransvaret indebærer blandt andet, at DSB skal kontrollere de rejsendes id, når de skal til Sverige, og hvis politiet fanger rejsende uden id, kan selskabet blive sanktioneret med en bøde på 50.000 svenske kroner.

Id-kontrollen kan være en af årsagerne til, at flere forsøger at tage turen på gåben over Øresund.

/ritzau/

Annonce