Forskere rynker brynene over ministers adoptionsrapport

Politik

19/3/15 11:48

Suleman Haider

En SFI-rapport om at bortadoptere børn er kernen i socialministers lovforslag, men den kritiseres kraftigt.

Socialminister Manu Sareen (R) argumenterer for, at kommunerne skal have mere magt til at tvangsbortadoptere børn uden forældrenes tilladelse, men det sker på baggrund af en rapport, der møder hård kritik fra forskere, skriver Berlingske.

I regeringens lovforslag om at bortadoptere børn skriver ministeren, at lovændringen skal "ses på baggrund af udenlandske erfaringer med adoption", der viser, at adopterede børn "klarer sig bedre end anbragte børn og unge".

Den pågældende rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) "Adoption som indsats" fra 2007 bygger på årtier gamle undersøgelser fra blandt andet Indien og konkluderer, at adoptivbørn har færre mentale problemer og generel bedre trivsel, men konklusionerne kan ikke overføres til danske børn, siger en af forskerne bag rapporten.

- Man kan ikke bare direkte overføre resultaterne fra vores undersøgelse til en dansk kontekst. Det afhænger helt af omstændighederne, siger rapportforfatter Mogens Nygaard Christoffersen til Berlingske.

SFI-rapporten gennemgår tidligere internationale undersøgelser fra 60'erne og frem til 2005 og bliver mødt af skarp kritik fra eksperter.

Særligt fordi det står klart i rapporten, at den slet ikke forholder sig til effekten af "tvangsforanstaltninger", hvor man har tvunget børn i adoption, som er præcis det, regeringen lægger op til.

Professor ved Roskilde Universitet Bent Greve forstår ikke, hvordan regeringen kan bruge SFI-rapporten som løftestang.

- I Danmark har vi jo nogle andre hjælpeinstrumenter og nogle andre tilgange til udsatte børn. Det andet er, at man ikke kan forvente, at de folkevalgte på Christiansborg tjekker det bagvedliggende kildemateriale. Det her lægger ikke op til et godt og solidt beslutningsgrundlag, siger han til Berlingske.

Sten Bønsing, lektor på Juridisk Institut på Aalborg Universitet, mener, at der er tale om decideret vildledning af Folketinget.

En række socialordførere, heriblandt Enhedslistens Pernille Skipper, SF's Trine Pertou Mach og DF's Karina Adsbøl, er kritiske over for at udbrede brugen af tvangsbortadoptioner og føler sig snydt og sendt på vildspor af regeringen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.