Kvinder med lange uddannelser døjer mest med sexchikane

Politik

18/11/2014 11:56

Suleman Haider

Mere end syv ud af ti kvinder med universitetsuddannelse har været udsat for sexchikane. Det samme gælder kvinder i lederstillinger.

Det viser en undersøgelse fra European Union Agency for Fundamental Rights. Her har man har interviewet 42.000 kvinder om blandt andet sexchikane. Det skriver Fagbladet 3F.

75 procent af alle kvinder i overordnede lederstillinger og 74 procent af alle erhvervskvinder – f.eks. advokater, læger, arkitekter og revisorer - har været udsat for sexchikane på et eller andet tidspunkt. Til sammenligning har 44 procent af alle kvinder, der er beskæftiget med faglært arbejdere, været udsat for sexchikane. 

Erhvervskvinder er mere på vagt over for adfærd, der må betragtes som sexchikane, lyder en mulig forklaring i rapporten. Og det kan der være noget om, mener Anette Borchorst. Hun er Ligestillingsforsker ved Aalborg Universitet.

- Højtuddannede kvinder er ressourcestærke og meget mere bevidste om, hvad der er sexchikane. Det er lettere for dem at italesætte det. Sexchikane er værst, når det er chefen, der udøver sexchikanen, og her spiller hierarkiet ind. Det er sværere for en underordnet at sige fra, siger Anette Borchorst og uddyber:

- Det er positivt, at de højtuddannede siger fra, for det vil højst sandsynligt forplante sig længere ned i organisationen.

I den faglige organisation Djøf har man svært ved at genkende billedet. Her er medlemmerne blandt andet jurister og erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater. 

- Jeg synes, det er tankevækkende, at tallet er så højt. Vi kan ikke genkende, at problemet skulle være så stort. Vores medlemsundersøgelser viser, at omkring en procent har været udsat for seksuel chikane. Men jeg kan ikke afvise, at der er et mørketal, fordi der kan være en risiko forbundet med at bringe det frem, siger Edit Jakobsen. Hun er arbejdspolitisk chef i Djøf. 

Ledernes Fagorganisation har meget få henvendelser fra medlemmer, som har været udsat for sexchikane, og derfor ønsker organisationen ikke at udtale sig til Fagbladet 3F om sagen.

Mest Læste

Annonce