Lavest lønnede skal vente længere på ret til dagpenge

Velfærd

23/10/2015 09:32

Nick Allentoft

Hvis man tjener under 17.700 kroner om måneden, skal man vente længere på at opnå ret til dagpenge.

Aftalen om en ændring af dagpengesystemet mellem Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne indebærer, at de lavest lønnede kan have ringere adgang til dagpenge end alle mulige andre.

Det fremgår af den aftale, som partierne præsenterede torsdag.

Dagpengekommissionen

Dagpengekommissionen har i to år arbejdet på et udspil til et nyt dagpengesystem. Læs alle artikler her.

Aftalen indebærer, at man skal tjene mindst 17.700 kroner om måneden - eller 212.400 kroner om året - for at være med i klubben af folk, der optjener ret til to års dagpenge efter et års arbejde.

Det hjælper ikke noget at tjene mere, men tjener man mindre, så skal man have haft arbejde i mere end et år for at opnå ret til dagpenge.

- Beskæftigelse i 12 måneder med en månedlig indkomst på 17.700 kroner giver ret til dagpenge i et år. Beskæftigelse til lavere løn vil betyde, at det kan tage mere end 12 måneder at opnå dagpengeret, står der i aftalen.

Punktet i aftalen er hentet direkte fra de anbefalinger, som den såkaldte Dagpengekommission fremlagde mandag i denne uge.

Spørgsmålet er så, hvor mange mennesker med den lavere løn, der vil blive ramt af den langsommere dagpengeoptjening. Det fremgår ikke af aftaleteksten.

Men ifølge kommissionens rapport er der tale om "et begrænset antal personer".

De samlede justeringer i aftalen skønnes at reducere antallet af personer, der opbruger dagpengeretten med godt 2000 personer i et fuldt indfaset toårigt dagpengesystem. Det er en reduktion på knap 25 procent.

Det skønnes ligeledes, at aftalen svækker beskæftigelsen med godt 800 personer. Aftalen indebærer samlede offentlige merudgifter på 300 millioner kroner årligt.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce