Løkke: Jeg vil ikke se kaotiske scener i Danmark

Politik

12/11/15 11:49

Nick Allentoft

Jeg vil ikke se de kaotiske scener, som man har set i en række andre lande, siger Lars Løkke Rasmussen, mens Inger Støjberg afviser flere partiers ønske om dansk grænsekontrol.
Dansk grænsekontrol mod Tyskland ville føre til flere og ikke færre asylansøgere i Danmark, mener statsministeren og siger, at hans politik er drevet af to ting:   - Det ene er ro og orden i Danmark. Jeg vil ikke se de kaotiske scener, som man har set i en række andre lande, siger Lars Løkke Rasmussen torsdag i Valletta på Malta, hvor han deltager i et topmøde med Afrika.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

- Det andet er en ambition om, at vi ikke får så mange asylansøgere, at vi kommer ud af kontrol, siger han.

Alle partier i blå blok undtaget Venstre ønsker også dansk grænsekontrol i kølvandet på den svenske kontrol, men statsministeren håber, at det gør indtryk på partierne, at han vurderer situationen anderledes.   - Jeg har et ansvar, og har måske også haft lejlighed til at tænke lidt grundigt over det her i en samtale også med de danske myndigheder, siger Lars Løkke Rasmussen.   Han tror, at de danske politiske reaktioner onsdag var "lidt øjeblikkelige" efter den svenske melding om grænsekontrol:   - Nu lukker svenskerne grænsen, og hvis svenskerne lukker grænsen, skal vi også lukke grænsen. Men svenskerne lukker ikke grænsen, siger statsministeren.   - Efter alt, hvad vi har hørt, og efter hvad den svenske statsminister har sagt til mig – og nu vil vi se det klokken 12 – så er der ikke tale om, at Sverige bliver lukket, siger Lars Løkke Rasmussen.   Ifølge statsministeren er der derimod tale om, at Sverige vil skabe mere systematik i den måde, de registrerer asylansøgere på, når de kommer til Sverige.   - Hvis man har en ambition om, at vi skal holde antallet af asylansøgere under kontrol i Danmark, så er det altså klogere ikke at at kopiere den model ved den dansk-tyske grænse, fordi det vil føre til, at vi får flere og ikke færre asylansøgere, siger han.     Støjberg: Vi følger den svenske udvikling time for time Regeringen følger situationen ved den dansk-svenske grænse meget nøje. Men den svenske beslutning om at indføre grænsekontrol vil indtil videre ikke føre til yderligere tiltag fra den danske regering i form af grænsekontrol eller nye regelstramninger.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) efter Venstres gruppemøde på Christiansborg torsdag.

Inger Støjberg lægger vægt på, at svenskerne trods den nye grænsekontrol ikke vil afvise asylansøgere ved grænsen:   - Den svenske regering har meldt ud, at asylbehandlingen fortsætter i Sverige. Det er de også forpligtet til. Og det har de understreget meget tydeligt på pressemødet i aftes, siger Inger Støjberg til Ritzau.   Dermed er regeringens vurdering indtil videre, at den svenske beslutning om at indføre grænsekontrol fra klokken 12 torsdag ikke vil føre til en dramatisk stigning i antallet af asylansøgere i Danmark.   - Jeg ser ikke umiddelbart for mig, at vi kommer til at reagere på den svenske grænsekontrol. Men vi følger situationen time for time, siger Inger Støjberg.   Den svenske statsminister, Stefan Löfven, siger torsdag, at den grænsekontrol ikke betyder lukkede grænser.   Indtil videre er det dog uklart, hvad grænsekontrollen præcist vil betyde for Danmark.    I sidste uge kom de svenske myndigheder med den opsigtsvækkende melding, at Sverige ikke længere kan garantere indkvartering til alle flygtninge, der kommer til landet.    Det største borgerlige parti Moderaterne har talt for, at situationen er så alvorlig, at Sverige bør afvise asylansøgere, hvis de kommer rejsende fra sikre EU-lande som Danmark og Tyskland.   Spørgsmål: Svenskerne siger, de ikke har indkvartering til flere asylansøgere. Kan du udelukke, at de begynder at afvise asylansøgere, som kommer fra sikre lande som Danmark?   - Svenskerne er forpligtet til at asylbehandle de asylansøgere, som kommer til Sverige.   Spørgsmål: Har regeringen en plan, hvis det ændre sig?   - Selvfølgelig har regeringen en plan, siger Inger Støjberg.   Hun forventer, at de fire stramninger, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag annoncerede, vil sikre den "straksombremsning", som regeringen lovede før valget.   - Det er formålet, og det håber jeg selvfølgelig, siger Inger Støjberg.   I Danmark ønsker alle de borgerlige partier med undtagelse af Venstre, at Danmark som modsvar indfører kontrol ved grænsen til Tyskland.   /ritzau/  

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce