Nationalpartiet raser: Har fået 20.000 vælgererklæringer afvist

Politik

14/11/16 5:22

Nick Allentoft

Social- og Indenrigsministeriet har afvist 20.695 vælgererklæringer fra Nationalpartiet, oplyser partiet selv. Ministeriet afviser kritikken.

Nationalpartiets formand, Kashif Ahmad, kalder det over for Ritzau en demokratisk skandale, at partiet har fået kendt mere end 20.000 vælgererklæringer ugyldige af Social- og Indenrigsministeriet.

Men beslutningen, som ifølge Kashif Ahmad er et "slag i maven", får ikke partiet til at stoppe kampen for at komme i Folketinget.

- Uanset hvor lang tid det tager, og hvor mange gange vi skal gøre det, så agter vi at fortsætte. Vi har en vigtig sag, og det er en vigtig stemme, der skal høres i debatten, siger han.

Ifølge Kashif Ahmad har partiet siden juli afventet en status fra it-leverandøren KMD på, hvor mange af partiets indsamlede vælgererklæringer, der er gyldige.

En status, der ifølge formanden er blevet forsinket flere gange frem til nu, hvor 20.695 vælgererklæringer er blevet erklæret ugyldige, fordi de udløber efter 18 måneder.

- Jeg troede ikke mine egne øjne. Det er ene og alene på grund af ministeriets fejl, mangler og forsinkelser, at vores vælgererklæringer er udløbet dag for dag, siger Kashif Ahmad.

- Jeg troede, man kunne finde en løsning og imødekomme os med en form for dispensation. Men da jeg så afgørelsen, tænkte jeg, at det var en spøg. Vi vil ikke acceptere det og agter at gå videre med sagen, siger han.

Partiet har tidligere kritiseret processen med vælgererklæringer, da den overgik til en digital løsning og ministeriet overtog håndteringen fra kommunerne. 

Det er ifølge Kashif Ahmad problemer fra den proces, der nu gør, at erklæringerne er udløbet.

Ministerium afviser beskyldninger Der er hverken noget skandaløst eller mystisk i sagen, lyder det fra Social- og Indenrigsministeriet.   Det følger nemlig direkte af loven, at vælgererklæringer kun er gyldige i 18 måneder.  Ministeriets valgkonsulent, Christine Boeskov, kalder i en mail til Ritzau Kashif Ahmads beskyldninger "grove og helt uden hold i virkeligheden".   - Nationalpartiets forældede vælgererklæringer var blevet forældede efter 18 måneder, uanset om eller hvornår kontrollen var gennemført. De var også blevet forældede, hvis vi fortsat havde en ren papirbaseret procedure, skriver hun.   Havde Nationalpartiet på noget tidspunkt, siden det blev oprettet som parti, haft de 20.206 underskrevne, gyldige erklæringer, der kræves for at stille op, kunne partiet blot have anmeldt sig, lyder det fra ministeriet.   Det forsøgte Nationalpartiet faktisk i april. Men dengang manglede partiet dokumentation for cirka 10.000 vælgererklæringer i papirform.  Partiet havde ganske vist indtastet erklæringerne i ministeriets system. Men efterfølgende havde partiet makuleret de originale erklæringer, forklarede Nationalpartiet selv.   Nationalpartiet har nu blot 5384 gyldige vælgererklæringer. Det kræver 20.260 vælgererklæringer, hvis et parti skal opstilles til valg til Folketinget.

Afskaffelse af 24-års-reglen og tilknytningskravet, en revurdering af skolereformen, flere "varme hænder" i sundhedsvæsenet og afbureaukratisering af den offentlige sektor er blandt partiets mærkesager.

Nationalpartiets forsøg på at opnå opstilling til Folketinget fik et stort rygstød i april sidste år, da den kendte digter Yahya Hassan blev præsenteret som kandidat. Det fik vælgerunderskrifterne til at strømme ind. Nationalpartiet blev dog ikke opstillingsberettiget ved folketingsvalget i juni 2015. Dengang lykkedes det nemlig ikke at indsamle tilstrækkeligt mange af de såkaldte vælgererklæringer.

Derfor stillede partiet op med løsgængere, der dog ikke formåede at blive valgt ind. Blandt partiets kandidater var digteren Yahya Hassan, hvilket skabte stor mediebevågenhed. Han er dog siden blevet ekskluderet. 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce