Ny milepæl i flygtningekrisen: Svensk grænsekontrol imødeses med spænding

Infrastruktur

12/11/2015 12:37

Nick Allentoft

Krav om id ved Sveriges grænse modtages positivt i Norden. Det letter presset på os, siger finsk statsminister, mens beslutningen aflyser resten af dansk katastrofeøvelse og politiet forbereder sig på konsekvenserne.
Den svenske statsminister køber ikke sin danske modpart Lars Løkke Rasmussens (V) teori om, at grænsekontrol medfører, at flere flygtninge og migranter vil søge asyl.    - Man kan spekulere løs om dette, men man kan ikke sige noget om, hvad det præcist medfører. Det er i bevægelse. Vi kan ikke udtale os om det. Men vi kan sige, at vi skal have kontrol over vore grænser. Det er helt grundlæggende, siger Stefan Löfven til Ritzau.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Lars Løkke Rasmussen har afvist, at Danmarks skal følge den svenske regerings beslutning og indføre grænsekontrol, efter at Sverige onsdag aften annoncerede det midlertidige tiltag. Men Europas håndtering af den aktuelle flygtningekrise er helt uholdbar, mener Löfven, og det er på høje tid, at der findes en fælles løsning. 

- Vi skal finde frem til fælles regler (i EU, red.). Vi skal have et andet system. Det er indlysende, siger Löfven før sidstedagen af et topmøde mellem Afrika og EU på Malta.   Sverige meddelte onsdag aften, at myndighederne indfører midlertidig grænsekontrol for at få kontrol med den massive flygtningestrøm, der har medført, at landets kapacitet til modtagelse af asylansøgere er brudt sammen.    Passagerer på færger til Sverige skal også have identifikationspapirer med.   - Det handler ikke om et hegn. Vi må have kontrol over, hvem der rejser ind i Sverige. Folk skal identificere sig selv, inden de går om bord på færgen, siger Löfven.   Lars Løkke Rasmussen gentog torsdag morgen, at han ikke ønsker grænsekontrol ved den tysk-danske grænse, selvom flere af regeringens støttepartier netop ønsker dette.   - Hvis man har en ambition om, at vi skal holde antallet af asylansøgere under kontrol i Danmark, så er det altså klogere ikke at kopiere den model ved den dansk-tyske grænse, fordi det vil føre til, at vi får flere og ikke færre asylansøgere, siger statsministeren.    Rigspolitiet forbereder reaktion på svensk grænsekontrol Den øverste ledelse i dansk politi forsøger torsdag at forberede sig på, at de svenske myndigheder ved middagstid indfører kontrol ved landets grænser.

- Det siger sig selv, at vi skal holde øje med, hvilken effekt den svenske beslutning får for Danmark. Vi prøver altid at forudse, hvilke mulige udviklinger der kan være, og hvad man vil gøre i de forskellige situationer, siger kommunikationsrådgiveren, siger kommunikationsrådgiver i Rigspolitiet Thomas Kristensen til Ritzau.

Han ønsker ikke at fortælle, hvilke scenarier politiet arbejder ud fra. Fast står det dog, at situationen følges tæt og prioriteres højt. Således har Rigspolitiet besluttet at melde sig ud af Danmarks største nationale kriseøvelse, hvor 30 ministerier, styrelser og udenlandske ambassader deltager.   Øvelsen begyndte onsdag og skulle efter planen have været genoptaget torsdag morgen. Men med politiets afbud er den planlagte katastrofe, der skulle udfordre og afprøve det danske beredskab, helt aflyst.   - Det er vores stabs- og ledelsesapparat, der indgik i øvelsen. Og det er præcis dem, vi skal bruge til at følge flygtningesituationen i dag, siger Thomas Kristensen.   Det er uklart, hvilke konsekvenser den svenske beslutning om at indføre grænsekontrol kan få for Danmark.   Norge og Finland er positive over svensk grænsekontrol Både Finland og Norges regeringsledere tager godt imod Sveriges beslutning om at indføre grænsekontrol i en periode på ti dage.   - Jeg ser positivt på beslutningen. Det forandrer også vores situation. Jeg tror, at det er en beslutning, som vil få presset på os til at lette, siger Finlands statsminister, Juha Sipilä, til det svenske nyhedsbureau TT.   I Oslo siger den norske statsminister, Erna Solberg, at den svenske grænsekontrol kan gavne Norge.   - Hvis det betyder, at man får mere kontrol over, hvem der kommer, og hvis der fordres id-dokumenter, så kan det også gavne Norge, siger Erna Solberg.   Den svenske statsminister, Stefan Löfven, har måttet besvare mange spørgsmål fra journalister i Valletta i Malta, hvor han deltager i et EU-topmøde om flygtningekrisen.   - Antallet af flygtninge har at gøre med mange forskellige forhold, så det er ikke muligt at sige, hvorvidt disse foranstaltninger kommer til at betyde noget i den ene eller den anden retning, siger Löfven og tilføjer:    - Derimod er det vigtigt, at vi får orden og redelige forhold ved grænserne, så vi kan kontrollere dem.    Grænsekontrollen vil formentlig vare i mere end 10 dage, lyder det fra Migrationsverket, som er den svenske pendant til Udlændingestyrelsen.   - Hvis det skal have nogen effekt, så må det være gældende i længere tid. Det vil tage nogle dage, før politiet og de sociale myndigheder har fået det organisatoriske på plads, siger Migrationsverkets leder, Anders Danielsson, til SVT.   - Jeg mener, at 10 dage er alt for kort tid, og jeg tror, at grænsekontrollen kommer til at vare længere.    Han tilføjer, at grænsekontrollen ikke har til hensigt at reducere antallet af flygtninge og migranter, som kommer til landet.   - Det handler absolut ikke om, at færre skal komme hertil. Vores opgave er at beskytte asylretten. Det handler om, at mennesker, som kommer, skal i kontakt med samfundets aktører så tidligt som muligt, siger han.  

Mest Læste

Annonce