Foto: News Øresund - Nicklas Bunck Sørensen Andersen

OK18: Massivt ja til nye overenskomster tegner sig

Velfærd

04/06/2018 12:02

Freja Eriksen

Det tyder på klart ja til overenskomstforlig for offentligt ansatte. I flere forbund siger stort flertal ja.

Der tegner sig et overbevisende ja fra de offentligt ansatte til de nye overenskomster, der kom plads efter forårets langvarige forhandlinger i Forligsinstitutionen.

I fagforbundet FOA siger 95,1 procent af de medlemmer, der har stemt, ja. Det oplyser forbundet. 4,9 procent sagde nej. Stemmeprocenten blev samlet set på 65,02 procent, hvilket er rekord i FOA, hvor de største grupper er social- og sundhedspersonale og pædagogmedhjælpere. 

"Vi er godt tilfredse. Selv om processen har været sej og langvarig, så er resultatet godt", siger forbundsformand Mona Striib fra FOA i en kommentar.

"Det er godt for danskerne, fordi der ikke kommer konflikt på FOA's områder. Det er godt for vores medlemmer, fordi de får del i højkonjunkturen på samme vis som privatansatte lønmodtagere", tilføjer hun. 

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

I slutningen af april blev arbejdsgivere og lønmodtagere i regioner, kommuner og stat med få dages mellemrum enige om forlig for nye overenskomster. Det skete efter et dramatisk forløb i Forligsinstitutionen, hvor forhandlerne brugte time efter time med truslen om en historisk storkonflikt hængende over hovedet.

Forliget har været til afstemning blandt medlemmerne af de offentligt ansattes fagforeninger, og mandag er første dag, hvor de hver især må offentliggøre resultaterne. 

Rekordmange pædagoger i fagforeningen Bupl stemte om overenskomstforliget, og det blev et overbevisende ja. 68 procent af pædagogerne stemte. Heraf stemte 94 procent ja, oplyser Bupl.

Hvis et forbund stemmer nej, bliver der konflikt på det pågældende område. Kun på statens område er resultaterne kædet sammen.

På forhånd har flere forbund meldt om historisk høj stemmedeltagelse.

Hos HK Stat, der tæller statsansatte kontorfolk for eksempel i politiet, stemte rekordhøje 77,6 procent af medlemmerne. 94 procent af de 16.000 deltagere stemte ja.

Også de offentligt ansatte i 3F Den Offentlige Gruppe, Teknisk Landsforbund og Dansk Metal har stemt overbevisende ja - alle med over 90 procent ja fra de medlemmer, der har stemt.

Mest Læste

Annonce