I 1990 blev Henrik Dam Kristensen for første gang valgt til Folketinget, og allerede fire år efter fik han sin første ministerpost i Poul Nyrup Rasmussens (S) regering.

PORTRÆT: Erfarne Henrik Dam får sin femte ministerpost

Politik

10/10/2014 10:30

Nick Allentoft

Han har været i politik i mere end et kvart århundrede, og nu er Henrik Dam Kristensen tilbage som minister.

57-årige Henrik Dam Kristensen vender efter den seneste rokade i regeringen tilbage som minister efter lidt mere end et år som gruppeformand for Socialdemokraterne i Folketinget.

Han har i alt haft ni år som minister og var senest transportminister, da Thorning kom til magten i 2011.

Alt om rokade(rne) her

Dam Kristensen har tidligere fortalt, at han har været interesseret i politik siden skolealderen. Men før Christiansborg kom til at præge hans arbejdsliv, var det vejene i fødebyen Vorbasse, han betrådte i sit job som landpostbud. Han har desuden været skoleleder i AOF og været ansat i Dansk Flygtningehjælp i Grindsted.

I 1990 blev Henrik Dam Kristensen for første gang valgt til Folketinget, og allerede fire år efter fik han sin første ministerpost i Poul Nyrup Rasmussens (S) regering.

Først som landbrugs- og fiskeriminister, siden fødevareminister, og endelig blev han socialminister i 2000. I alt blev det til syv år som minister i den omgang.

Både blandt vælgere og internt hos Socialdemokraterne var han en populær mand, og han blev ved flere lejligheder nævnt som formandsemne og Nyrup-fløjens bud på en kronprins.

Det blev der imidlertid sat en stopper for, da Henrik Dam Kristensen i 2002 gjorde klart, at han ikke ønskede at stille op mod Mogens Lykketoft til posten som partiformand.

I stedet fulgte han med sin tidligere chef Poul Nyrup Rasmussen, da han drog til Bruxelles og EU-Parlamentet i 2004.

Det blev dog kun til to år i EU-Parlamentet, før Dam Kristensen igen vendte hjem. I 2007 kom han tilbage til Folketinget, hvor Helle Thorning-Schmidt havde overtaget formandskabet hos Socialdemokraterne.

Forinden havde han igen sagt nej til at stille op til formandsposten og blev i stedet transportminister i S-R-SF-regeringen i 2011.

Trods sine manglende formandsambitioner har han fået lov til at smage lidt på livet som statsminister. Hen over sommeren 2012 vikarierede han, mens Thorning var på ferie.

Nu går han så ind i en ny periode som minister, og det bliver dermed Henrik Dam Kristensens femte ministerpost.

Den rutinerede socialdemokrat er valgt til Folketinget fra Horsens-kredsen, og det er også i denne kreds, at han genopstiller ved det kommende folketingsvalg.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce