Sandholmlejren. Foto: Miriam Nielsen

Regeringens asylstramning har kun ramt 59 personer

Velfærd

15/04/2015 16:24

Mikkel Sarka

Kun fire procent af de asylansøgere, som er kommet til Danmark de seneste måneder er omfattet af stramning.

"Langt størstedelen" af de asylansøgerne, som kommer til Danmark, vil blive ramt af regeringens stramning af asylreglerne.

Sådan lød det i en pressemeddelelse fra daværende justitsminister Karen Hækkerup (S), da regeringen i september sidste år lancerede en særlig tidsbegrænset opholdstilladelse til personer, der er flygtet fra eksempelvis en borgerkrig.

Formålet var at dæmme op for det voksende antal asylansøgere, som søgte til Danmark fra blandt andet Syrien.

Senere blev Justitsministeriets vurdering rettet fra "langt størstedelen" til en "betydelig del". Et nyt svar til Folketingets Udvalg for Udlændinge og Integrationspolitik tyder dog på, at den rette betegnelse bør være en "meget lille del".

Ifølge svaret er det kun 59 personer - svarende til fire procent - der har fået en midlertidig opholdstilladelse, siden regeringens asylstramning trådte i kraft i februar. 

I perioden siden 20. februar og frem til 9. april har i alt 1606 personer fået opholdstilladelse, viser svaret. 

Ud af dem har 1313 personer fået opholdstilladelse, fordi de vurderes til at være konventionsflygtninge. Det vil sige personer, som er forfulgt på grund af race, religion, nationalitet, socialt tilhørsforhold eller politiske holdninger.

Derudover har 234 personer fået opholdstilladelse efter en særlig beskyttelsesparagraf i udlændingeloven, som skal hjælpe personer, der risikerer dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig eller nedværdigende behandling. 

Tilbage er 59 personer, som har fået en midlertidig beskyttelse efter regeringens nye regler.

Ifølge Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, viser tallene, at regeringen har oversolgt asylstramningen:

- Jeg undrer mig over, at regeringen kan indrykke kæmpe avis- og busannoncer, hvor man bilder befolkningen ind, at man har lavet en asylstramning, som har stor effekt på asyltilstrømningen.

- Når man så spørger ind til effekten af stramningen, så viser det sig, at 59 personer er berørt af stramningen. Der er ikke noget at reklamere for, siger Karsten Lauritzen.

Mest Læste

Annonce