Rige lande har givet 408 klimamilliarder til fattige

Bæredygtighed

07/10/2015 22:31

Nick Allentoft

Den rige del af verden gav i fjor over 61 milliarder dollar til fattige lande til at afhjælpe klimaproblemer. Målet er 100 mia. i 2020.

Verdens fattige lande fik i 2014 en økonomisk hjælp til at håndtere problemer i forbindelse med klimaforandringer på 61,8 milliarder dollar. Pengene kom fra den rige verden, siger en rapport, der offentliggøres onsdag.

Rapporten er lavet af de to organisationer Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) samt Det Klimapolitiske Initiativ.

Beløbet, der er på 407,9 milliarder kroner, svarer nogenlunde til to tredjedele af det beløb på 100 milliarder dollar, som de rige lande ifølge en tidligere aftale skal yde til de fattige fra år 2020.

Aftalen om overførslen på de 100 milliarder dollar var et af resultaterne fra klimatopmødet i København i 2009.

Reuters skriver, at netop overførslen af penge fra den velstillede del af verden til den fattige verden er en central del af den klimaaftale, som alverdens lande arbejder på at få i stand på klimatopmødet i den franske hovedstad, Paris, i november og december.

Rapporten siger, at beløbet 61,8 milliarder dollar dækker såvel offentlige som private penge.

Der har hidtil ikke været nogen fast model til at opgøre omfanget af de rige landes hjælp til de fattige, og det er en sag, der har undermineret tilliden mellem rige og fattige under klimaforhandlingerne.

- Det her er et skridt i retning af at opbygge tillid, siger Simon Buckle, der er chef for den økonomiske samarbejdsorganisation OECD's klimadivision.

Mange fattige lande har beskyldt de rige lande for at svigte, når det gælder overførslen af klimamilliarder.

Rapporten siger, at omkring 71 procent af den økonomiske hjælp kommer fra offentlige kasser, mens resten så kommer fra private.

Over to tredjedele af pengene i 2014 blev brugt til at reducere udslip af CO2 i de fattige lande. 

Kun 16 procent blev brugt til at forbedre infrastruktur, der skal bidrage til at afhjælpe problemer, hvis klimaforandringerne får verdenshavene til at stige.

/ritzau/Reuters

Mest Læste

Annonce