V: Mette F. skaber usikkerhed om styringen af sygehusene

Politik

29/08/2017 11:29

Nick Allentoft

Det kommer bag på Venstre, at Socialdemokratiet nu vil sløjfe produktivitetskravet til sygehusene allerede fra næste år. DF støtter forslaget men undrer sig over timingen.
 - Det er en overraskende melding, og en melding som i høj grad må skabe usikkerhed. For det rejser jo spørgsmålet: Hvad vil Socialdemokratiet sætte i stedet, spørger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann.   - Vi mangler at se en samlet plan fra Socialdemokratiet for, hvordan vi sikrer, at vi får mest sundhed for pengene. Hvad det helt konkret er, de vil sætte i stedet for produktivitetskravet, siger hun.

Finanslov 2018

Vi har oprettet en tema-side, der samler alle relevante historier om Finanslov 2018. Find den her.

Kravet pålægger sygehusene at øge aktiviteten med to procent hvert år - altså levere mere aktivitet for de samme penge.

Det har fået sygeplejersker, læger og regionsrådspolitikere til at advare om faretruende travlhed og et system, der belønner aktivitet frem for kvalitet.   Da Dansk Folkeparti i maj fremsatte forslag om at sløjfe kravet, undlod Socialdemokratiet at stemme for. I stedet blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skulle "komme med forslag til en bedre styring" af hele sundhedsvæsenet.   Det arbejde er i fuld sving, betoner Jane Heitmann, og dermed mener ordføreren, at S-formand Mette Frederiksen "sparker en åben dør ind":   - Det er rigtig vigtigt, at man tager sig den tid, der skal til, kommer ned i substansen og får sat fingeren på den ømme tå. Vi skal have et grundigt analysearbejde, så vi har fuldstændig rene linjer at tale ud fra.   Mette Frederiksen mener at vide, at analysearbejdet ikke er kommet rigtigt i gang. Men det afviser Jane Heitmann. Hun kalder det "bizart", at S-formanden underkender Sundhedsministeriets arbejde:   - Sundhedsministeren har igangsat et styringseftersyn af hele sundhedsområdet.

- Planen er, at det eftersyn skal være færdigt i foråret 2018, så man kan bruge det som udgangspunkt for den dialog, man skal have med regionerne om økonomien for 2019.

Spørgsmål: Vil I til den tid være klar til at sløjfe produktivitetskravet for 2019?   - Det kommer helt an på, hvad arbejdet munder ud i, siger Jane Heitmann.   - Jeg synes, det er vigtigt, at man tager sig tiden til at gøre arbejdet ordentligt. Lad os få resultatet på bordet, og når det ligger der, kan vi tage diskussionen.   Mens Venstre på Christiansborg har en holdning, lyder der andre toner fra partiets regionsborgmester på Sjælland. Her har regionsrådet af egen drift vedtaget at skrotte produktivitetskravet, fortæller Jens Stenbæk til P4 SJælland.   Jens Stenbæk mener, at produktivitetskravet har overlevet sig selv.   - Det er 12 år i træk, vi har fået det her krav, og der er en grænse for, hvor længe man kan bruge det samme styringsredskab, siger han.   I stedet for at styre regionens sygehuse efter kravet, har Region Sjælland valgt at styre efter de otte nationale mål, som regeringen selv har sat op til landets sygehuse.    - Hvis regionerne selv vælger at droppe produktivitetskravet, kan Folketinget godt afbøde de uheldige konsekvenser, det kan have for finansieringen af Sundhedsvæsnet ved at justere på økonomiaftalen med regionerne, siger han.   Det handler blandt andet om alt fra sammenhængende patientforløb til hurtig udredning og forbedret patientsikkerhed.   DF: Urealistisk at fjerne krav til sygehuse fra 2018 Det overrasker Dansk Folkeparti, at Socialdemokratiet netop nu melder sig med et ønske om at sløjfe produktivitetskravet til sygehuse.    Finansordfører René Christensen undrer sig, efter at S-formand Mette Frederiksen har meldt sig klar til at droppe kravet allerede fra næste år.   - Det undrer mig, at man kommer med udmeldingen nu, for aftalen for regionerne er jo lavet.    - Vi kan godt støtte forslaget. Problemet er bare, at det ikke kan lade sig gøre, for så skal vi bryde med hele aftalesystemet, siger han.   I juni indgik regeringen og Danske Regioner en aftale om regionernes økonomi for 2018. Her fremgår det, at produktivitetskravet på to procent fastholdes.    Dansk Folkeparti sætter pris på intentionerne bag socialdemokraternes forslag. Men det er urealistisk, mener René Christensen.    Ifølge ham skal partierne underkende den økonomiaftale, som allerede er indgået, hvis forslaget skal føres ud i livet.   - Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har anerkendt aftalesystemet, siger han.   Ifølge Danske Regioner kan det godt lade sig gøre at skrotte produktivitetskravet allerede for det kommende år. Det skal ske ved, at forslaget bliver skrevet ind i finansloven for 2018.    Regeringen kommer med sit finanslovsudspil torsdag i denne uge.    René Christensen fortæller, at Dansk Folkeparti vil arbejde for, at toprocentskravet bliver fjernet fra 2019 og erstattet af et andet styringsredskab.    - Vi forsøger i hvert fald at få det udfaset i de finanslovsforhandlinger her, men det bliver selvfølgelig først fra 2019, da aftalen for 2018 er indgået, siger han.

Mest Læste

Annonce