Foto: Shutterstock

COVID-19: Nu fire bekræftede tilfælde med den sydafrikanske corona-variant

Lørdag d. 23. januar blev variant B.1.351 påvist hos to personer, der var testet positiv for COVID-19. Søndag d. 24. januar blev varianten påvist hos endnu en person. Styrelsen for Patientsikkerhed foretager intensiveret smitteopsporing af personer med variant B.1.351.

Lørdag d. 23. januar blev variant B.1.351 påvist hos to personer, der var testet positiv for COVID-19. Begge de smittede blev testet positiv for COVID-19, da de kom tilbage til Danmark fra rejse til Østafrika. Styrelsen for Patientsikkerhed har for de påviste tilfælde startet smitteopsporing umiddelbart, da de blev testet positive, og har igen været i kontakt med dem, da B.1351 blev påvist. De smittede har været i isolation, siden de blev testet positiv. Yderligere én person med relation til de to smittede (samme rejse) er testet positiv for COVID-19. Ud fra et forsigtighedsprincip behandler Styrelsen for Patientsikkerhed dette tilfælde, som om der er tale om påvist smitte med variant B.1.351.

Yderligere ét tilfælde søndag d. 24. januar

Der er søndag d. 24. januar påvist B.1.351 hos endnu en person. Det drejer sig om en borger, som er rejst fra Vestafrika til Danmark.

Der er tidligere fundet et enkelt tilfælde af B.1.351 hos en dansker, der havde relation til en rejsende fra Dubai. Status søndag d. 24. januar er, at der i alt har været 55 smittede, som er indrejst fra Dubai til Danmark (direkte eller via transit) siden årsskiftet. Heraf er 36 indrejst efter, at der er indført krav om negativ test før boarding.

Intensiveret smitteopsporingsindsats

Med de nye tilfælde fra weekenden er der påvist B.1.351 hos i alt fire personer. Styrelsen for Patientsikkerhed foretager intensiveret smitteopsporing af personer, hvor der er påvist en særlig virusvariant. Styrelsen for Patientsikkerhed tager kontakt til de smittede og oplyser dem om, at de er smittet med en særlig virusvariant og rådgiver om isolation og forholdsregler. Styrelsen opfordrer samtidig de smittede til at lade styrelsen kontakte deres nære kontakter med henblik på, at disse kan blive testet og gå i isolation.

Styrelsen slipper ikke sagen, før der er opnået kontakt til den smittede. I tilfælde, hvor styrelsen ikke kan opnå telefonisk kontakt, trods gentagne opkald og opfordring til at ringe tilbage pr. SMS og brev i e-Boks, kan styrelsen gøre brug af opsøgende kontakt. Herudover foretager Styrelsen for Patientsikkerhed såkaldte isolationsopkald til alle smittede. Formålet er at sikre, at isolationen overholdes, og hjælpe, hvis der er forhold, som besværliggør overholdelsen af isolationen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.