Foto: Shutterstock

Dårligt nyt til 372.000: Bør passe på

Nu advares tusindvis af danskere.

Sneen drysser igen flere steder i landet. Morgen- og aftentimer har budt på glatte veje. På trods af dette kører en betragtelig andel af personbiler stadig på sommerdæk.

Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen har i uge 4 over hele landet set på de danske personbilejeres brug af dæk i denne vinter.

Heldigvis er vinter- og helårsdæk stadig det foretrukne valg, men en stor andel kører fortsat på sommerdæk – på trods af vinterlige vejforhold.

Fart og korrekt dækvalg afgørende

”Alfa omega er naturligvis at tilpasse farten efter forholdene. Selvom bilen har de rigtige dæk på, er man ikke uovervindelig, men det hjælper betydeligt på bremselængde og stabilitet i sving og ved vognbaneskift, hvilket kan være en afgørende faktor, om man havner i et uheld eller ej. Eller endnu værre, påkører en cyklist eller fodgænger”, siger Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed, i en pressemeddelelse.

Bedre end frygtet

Forud for optællingerne var der frygt for en stigning i andelen af biler på sommerdæk, grundet corona-situationen og færre kørte kilometer på vejene.
Dette viste sig heldigvis ikke at være tilfældet. Faktisk var der lidt færre biler på sommerdæk set i forhold til tællingen i januar 2020.

Men der er alligevel sket en forskydning af dækvalget.

Andel på helårsdæk steget

”Andelen af biler på helårsdæk er steget omkring 4 procentpoint, hvilket er sket mest på bekostning af vinterdæk, men også et lille fald i andel på sommerdæk. Helårsdæk er i dag meget bedre end for blot få år siden, men er stadig et kompromis. Skal bilen være klædt på til at yde det optimale, så gælder reglen om vinterdæk om vinteren og sommerdæk om sommeren stadig," slutter Volker Nitz.

Om dæktællingen i januar 2021 (tallene er afrundet):

 • Personbiler med vinterdæk: 77 % = ca. 2.042.000 biler.
 • Personbiler med helårsdæk: 9 % = ca. 239.000 biler.
 • Personbiler med sommerdæk: 14 % = ca. 372.000 biler.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 05.03.21 Social
  Nyt ungdomspanel skal rådgive regeringen om trivsel

  Regeringen har nedsat et nyt, hurtigarbejdende ungdomspanel. Panelet skal både komme med anbefalinger til, hvordan man kan rette op på den mistrivsel, som corona-krisen har skabt, og se på, hvordan man generelt kan forbedre ungdomslivet.

 • 02.03.21 Social
  Første spadestik på ny døgnvarmestue i Aarhus

  Tirsdag d. 2. marts begynder arbejdet med at etablere en ny varmestue på arealet ved Godsbanen.

 • 26.02.21 Social
  Hver fjerde københavnske forælder ved ikke, om deres barn taler med ekstremister online

  En ny undersøgelse viser, at hver fjerde københavnske forælder ikke ved, hvem deres barn taler med online. Det er problematisk under en coronakrise, hvor børn og unge tilbringer ekstra meget tid bag skærmen, da det kan give grobund for ekstremister. Det mener beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der nu sætter en oplysningskampagne i gang med hjælp til forældrene.

 • 26.02.21 Social
  God nyhed – flere lære- og praktikpladser

  Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at der i 2020 er indgået i alt 47.855 lære- og elevpladser på erhvervsuddannelserne imod 43.856 i 2019. Det er en stigning på 3999 pladser - eller godt 9 pct. ”Det er et fantastisk resultat”, siger FH's næstformand Nanna Højlund.

 • 26.02.21 Social
  Kontrolenhed mod social dumping har gennemført 28 kontroller

  Der skal være ordentlige løn- og arbejdsvilkår på statens arbejdspladser, og derfor oprettedes der i juni 2020 en kontrolenhed, der på uanmeldte kontrolbesøg skal sikre medarbejdernes vilkår. Enheden begyndte arbejdet i oktober og har ved årsskiftet gennemført 28 kontroller.