Ifølge en medlemsundersøgelse i FOA fra 2019 føler 4 ud af 10 ansatte i hjemmeplejen næsten dagligt eller flere gange om ugen føler sig utilstrækkelige, fordi borgeren ikke får den hjælp, medarbejderen mener er rimelig. Arkivfoto: Shutterstock

FOA: Hjemmehjælpen er skrumpet

Hjemmehjælpen er reduceret med 7,5 millioner timer, ifølge FOA. Velfærdsanalysecenter bekræfter tendensen.

Siden 2009 er hjemmehjælpen reduceret med 7,5 millioner timer. 
 
Det skriver Fagbladet FOA.
 
Siden 2009 er der på landsplan forsvundet 7,5 millioner timers hjemmehjælp. Det viser beregninger, som FOA har lavet på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik. 
 
Det vil især gå udover de svageste ældre, lydet det fra forskningsinstituttet VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - der sidste år udgav en rapport om området.
 
- Vi ved, at der er en markant stigning i antallet af svage ældre, der ikke modtager hjælp, selvom de vurderer at have behov for det. 
 
- Flere mister hjemmehjælpstimer eller får slet ikke hjælp til for eksempel rengøring og personlig pleje som bad,” siger Lea Graff, senioranalytiker og ph.d.-stipendiat hos VIVE, til Fagbladet FOA.
VIVE forklarer faldet i hjemmehjælpstimer med, at borgerne modtager andre ydelser i stedet.
 
- Kommunernes argument er, at borgerne i stedet modtager hverdagsrehabilitering, der gør, at de ældre er mere selvhjulpne. Men vores undersøgelser peger på, at mange af de svageste borgere, der enten helt eller delvist har mistet deres hjemmehjælp, ikke modtager hverdagsrehabilitering.
 
Det siger Lea Graff, senioranalytiker og ph.d.-stipendiat hos VIVE.
 
Kommunernes Landsforening KL forklarer det faldende antal hjemmehjælpstimer med, at gruppen af ældre borgere er mere varieret end før, hvorfor man prioriterer hjemmehjælp til de svageste ældre.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.09.20 Sundhed
  23 millioner kroner til klimavenlig plantekost

  Virksomheder og forskere samarbejder i tre nye, store projekter om at skabe plantebaserede proteinprodukter af danske råvarer til fremtidens klimavenlige kost. Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP, støtter med sammenlagt 23 millioner kroner.

 • 19.09.20 Sundhed
  Kommune roser borgerne: Her holdes smittetallet i ro

  Smittetallet i Vejle Kommune ligger nogenlunde stabilt omkring de 30, efter at tallet den sidste uges tid har været helt oppe på 38. Det viser, at borgerne har taget smitten alvorligt, ladet sig teste og passer på med afstand og hygiejne.

 • 16.09.20 Sundhed
  Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro

  Flere psykisk sårbare skal hjælpes ud og få glæde af naturen, mener regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. Det skal ske gennem et nyt partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen SIND, som lanceres i dag.

 • 15.09.20 Sundhed
  Magnus Heunicke indkalder til pressemøde om nye coronatiltag

  Magnus Heunicke og Sundheds- og Ældreministeriet inviterer til pressemøde. På mødet skal der snakkes om, hvad der skal gøres for at håndtere udbruddene af COVID-19 i Storkøbenhavn.

 • 15.09.20 Sundhed
  Stort boom i telemedicin

  Coronapandemien har skabt et boom i antallet af digitale konsultationer i sundhedsvæsenet. Nu skal Region Syddanmark tage erfaringerne fra foråret med i det videre arbejde med at udbrede brugen af blandt andet videokonsultationer, mener formanden for Region Syddanmarks digitaliseringsudvalg, Mette Bossen Linnet (V).