Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Angreb verdenskendt forfatter - nu bliver han belønnet

Politi

21/02/2023 10:53

J. Bøgen

Forfatteren mistede et øje og brugen af sin ene hånd.

En iransk fond har rost manden, der angreb romanforfatteren Salman Rushdie sidste år.

Iransk stats-tv fortæller på sin Telegram-kanal, at fonden desuden vil belønne angrebsmanden med 1000 kvadratmeter landbrugsjord som tak for sin indsats.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

"Vi takker oprigtigt den modige handling fra den unge amerikaner, som gjorde muslimer glade ved at blænde et af Rushdies øjne og deaktivere en af ​​hans hænder," sagde Mohammad Esmail Zarei, sekretær for fonden til at implementere Imam Khomeinis fatwaer.

33 års forfølgelse

Salman Rushdie var netop gået på scenen til en litterær begivenhed afholdt i det vestlige New York i august sidste år, da en 24-årig shiamuslimsk amerikaner mistede et øje og brugen af ​​den ene hånd efter overfaldet af en 24-årig shiamuslimsk amerikaner sprang op på scenen og angreb forfatteren.

Den unge mand blev hurtigt overmandet og Rushdie modtog førstehjælp på stedet, inden han blev hastet til hospitalet. Siden blev det offentliggjort, at forfatteren havde mistet sit ene øje samt førligheden i den ene hånd.

Angrebet kom 33 år efter, at Ayatollah Ruhollah Khomeini, dengang Irans øverste leder, udstedte en fatwa, der opfordrede muslimer til at myrde Rushdie. Fatwaen blev udstedt få måneder efter, Rushdies roman "De sataniske vers" blev offentliggjort.

I bogen var der nogle passager om profeten Muhammed, som fik nogle muslimer til at kalde bogen blasfemisk.

Mange millioner dollars i dusør

Da præsident Mohammad Khatami kom til magten i Iran i 1990'erne, tog han afstand til fatwaen, men den blev aldrig ophævet.

Siden er dusøren for at slå Rushdie ihjel blevet ved med at vokse, og i dag lyder den på flere millioner dollars i dusør til den eller de, der ender med at tage Rushdies liv.

Ayatollah Khomeinis efterfølger, Ayatollah Ali Khamenei, blev i 2019 suspenderet fra det sociale medie Twitter, da han kaldte fatwaen mod den verdenskendte forfatter for "uigenkaldelig".

Den 24-årige angrebsmand nægter sig skyldig i både drabsforsøg og overfald.

Mest Læste

Annonce