Danmark må ind i kampen om at lokke udenlandsk arbejdskraft til

Politik

25/3/18 9:56

Maja Kirstine Andersen

Danmark må gøre sig til over for vores europæiske naboer - ellers taber vi kampen om arbejdskraften!

130.000 EU-borgere har forladt Storbritannien på blot et år. Knapt en million overvejer at følge efter og leder nu efter et nyt opholdsland og et nyt job. Samtidig oplever danske virksomheder i stigende grad problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det gælder ikke kun for private virksomheder. Også i det offentlige er der eksempelvis problemer med at skaffe det ønskede antal SOSU-assistenter.

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

 

Tendensen i Danmark er ikke enestående. Flere andre EU-lande tørster efter arbejdskraft, og landenes adgang til kvalificeret arbejdskraft vil blive et vigtigt konkurrenceparameter i fremtiden. Udenlandsk arbejdskraft bidrager til væksten i Danmark og er en meget stor overskudsforretning i forhold til de offentlige finanser. Vi bør derfor lægge en langt mere aktiv indsats i at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Et oplagt sted at starte vil være at kigge på gruppen af EU-borgere bosat i Storbritannien, som efter Brexit overvejer at forlade landet. På blot et år, mellem september 2016 og september 2017, har omkring 130.000 EU-borgere, særligt fra Polen, forladt Storbritannien. Mange fordi, de føler sig usikre om deres fremtid i landet. En undersøgelse fra Deloitte viser desuden, at mere end en tredjedel af de knap 3 millioner EU-borgere, der er bosat og arbejder i Storbritannien, overvejer at forlade landet inden for de kommende fem år. Skulle vi ikke gøre os lidt interessante for dem?

Hvis Danmark skal ind på lystavlen hos de borgere, der vil søge lykken i et andet land, må vi først og fremmest signalere, at vi gerne vil have udlændinge, der vil arbejde, til Danmark.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

For det andet er vi nødt til at være til stede der, hvor arbejdskraften er. Hvis den kvalificerede arbejdskraft ikke kommer til os, må vi opsøge den.

For det tredje skal vi skabe opmærksom om, at Danmark er et attraktivt land. Hvis Danmark skal være i udlændinges bevidsthed, skal vi fortælle om, hvad vi gør godt. Mange af de udlændinge, der allerede bor og arbejder i Danmark, er glade for at være her. De sætter pris på de gode forhold for arbejdstagere, vores gode daginstitutioner og vores work-life balance. Dét budskab skal nå frem til de usikre EU-borgere i Storbritannien og til de jobsøgende sydeuropæere.

Danmark risikerer at tabe i kampen om den europæiske arbejdskraft og vækst, hvis vi ikke sætter målrettet ind nu. Lad os byde EU-borgerne velkommen i Danmark. Lad os rejse ud i Europa, så vi bliver set. Og lad os – sidst men ikke mindst – gøre os lidt til. Vi har meget at byde på!