Foto: Shutterstock

Ko lå død på marken: Nu får det konsekvenser

En ko lå død mens en anden haltede rundt på marken.

En landmand har fået fængselsstraf og frakendt retten til både at holde og beskæftige sig med dyr i fem år. Sagen drejer sig om uforsvarlig behandling af kvæg og blev opdaget, fordi der var en død ko og en stærkt halt ko på marken. Dyrenes Beskyttelse anmeldte sagen efter en henvendelse i 2017. Det er godt, at der nu er en dom, men helt urimeligt, at dyreværnssager har så lav prioritet i retssystemet, mener foreningens dyrlæge.

Det fortæller Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse. 

"Det batter noget at reagere, når man ser dyr, der tydeligvis bliver uforsvarligt behandlet, siger dyrlæge Inger Lund Overgaard, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse, som i 2017 meldte en kvægbonde på Ribe-egnen til politiet for overtrædelse af den daværende Dyreværnslovs paragraf 1 og 2. Det vil sige overtrædelse af kravene om, at dyr skal beskyttes mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe, samt at dyr skal behandles omsorgsfuldt og passes under hensyntagen til fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov."

Anmeldelsen skete efter, at Dyrenes Beskyttelse havde fået en henvendelse om, at der var set en død ko på marken, og at en anden ko var svært halt. Den lokale kredsfomand tog sammen med en kvægdyrlæge ud til stedet og kunne fra vejen konstatere, at der uden tvivl var tale om vanrøgt af dyrene.

Frakendes ret

Der er nu faldet dom i sagen. Syd- og Sønderjyllands Politi har meldt ud, at landmanden har fået tre måneders fængsel for mishandling af en ko, groft uforsvarlig behandling af andre kreaturer og uforsvarlig behandling af stort set alle besætningens dyr.

Han er desuden blevet frakendt retten til at holde dyr og beskæftige sig med dyr i fem år.

"Det er godt, at det nytter noget, når vi tager fat i de her sager. Dyrene fik hjælp, og landmanden fik sin dom. Det er faktisk en relativt hård straf som landmand at blive frakendt retten til at holde dyr. Som regel ligger der jo ulykkeligvis en menneskelig tragedie bag de her grelle sager, hvor personer i fuldstændig afmagt er ude af stand til at drage omsorg for deres dyr. Derfor skal de så heller ikke have dyr," siger Inger Lund Overgaard.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.02.21 Social
  Ikke fyringsgrund at blive væk fra sygesamtale

  Det var ude af proportioner, da en arbejdsgiver bortviste to medarbejdere for at udeblive fra en sygefraværssamtale. Det viser en sag, som FH har ført for 3F. Arbejdsgiveren blev pålagt at efterbetale løn i opsigelsesperioden.

 • 24.02.21 Social
  Nu findes der fælles krav til vaskbare mundbind

  Det kan være lidt af en jungle, når man som forbruger skal købe et vaskbart mundbind til brug i det offentlige rum. En ny dansk standard sikrer nu fælles krav på området, så det bliver lettere at vurdere, om kvalitet, funktion og sikkerhed er i orden.

 • 22.02.21 Social
  Regeringen melder ud: Plan for udfasning af restriktioner

  Regeringen vil – sådan at samfundet får varsel i ordentlig tid – onsdag d. 24. februar melde ud om, hvorvidt der kan lempes restriktioner, og hvilke restriktioner og tiltag det vil være nødvendigt at forlænge efter den 28. februar 2021. Regeringen indkalder derfor til politiske drøftelser på baggrund af faglige oplæg og indstillinger.

 • 22.02.21 Social
  Ny undersøgelse: Dette er afgørende for at forebygge negativ social kontrol og radikalisering

  En undersøgelse af tre indsatser over for negativ social kontrol og radikalisering viser, at det især er afgørende, hvilke mennesker der arbejder med målgruppen. Egne erfaringer med negativ, social kontrol kan eksempelvis bidrage positivt i arbejdet med at styrke unge minoritetsunges selvbestemmelse.

 • 17.02.21 Social
  Kommuner fyrer i hobetal på ældreområdet

  Selv om det er vanskeligt at skaffe tilstrækkeligt ansatte til pleje af et stigende antal ældre, har kommunerne inden for bare knap fire år givet godt 8.000 social- og sundhedsansatte en fyreseddel.