Den åbne skole er kommet til Aabenraa: Sætter tilbud i system

Velfærd

07/06/2017 10:03

Nick Allentoft

I Aabenraa Kommune har et stort arbejde med at indhente samarbejdsaftaler nu nået en milepæl på 50 tilbud fra lokale virksomheder, foreninger og museer

Folkeskolerne i Aabenraa Kommune er kommet godt i gang med den åbne skole og kan i denne uge markere en milepæl: 50 tilbud fra forskellige aktører er nu tilgængelige for skolernes undervisere.

Lokale aktører samarbejder med folkeskolerne om at gøre elevernes skoledag mere varieret og mindre stillesiddende. Den åbne skole skal fremme tilknytningen til det nære samfund og give mulighed for at inddrage mennesker med andre fagligheder og kompetencer end skolernes personale. Det er med til at fremme en varieret skoledag og dermed elevernes læring.

- Når man møder en ildsjæl, en ekspert eller en fagperson, der brænder for sin hobby eller sit erhverv, er det inspirerende for eleverne. Det motiverer dem til at lære endnu mere. Derfor er jeg meget glad for, at så mange aktører har lyst til at være med, siger formand for Børne- og Uddannelsesudvalget Kirsten Nørgård Christensen.

Det er lærer Susanne Kragskov fra Høje Kolstrup Skole enig i:

- Min 6.-klasse havde en super oplevelse med at spille billard. Tidligere har klassen haft opgaver i matematik, hvor de har udregnet vinklen på kuglens bane på billardbordet, fortæller hun om sin klasses besøg i RAA Billard.

Aktørerne får også noget ud af at åbne deres døre for eleverne:

- Vi får noget eksponering ude på skolerne i den målgruppe, vi gerne vil have ind i vores klub. Det giver forhåbentlig nogle nye medlemmer, forventer Jonas Lyskjær, instruktør ved Aabenraa Badminton Club, der i øjeblikket i deltager i idrætsundervisningen med introduktion til badminton på Kongehøjskolen i 1. og 2. klasse.

Tilbuddene spænder vidt. F.eks. udbyder Biavlerforeningen Sønderjylland et besøg, hvor eleverne lærer om biens forunderlige verden, Felsted Sogns lokalarkiv inviterer eleverne til at høre om indretningen af gravhøje og SuperBrugsen i Rødekro viser rundt og sender eleverne på jagt efter øko-mærket, priser og varer i butikken.

Erhvervslivet får lejlighed til at vise arbejdspladserne frem og så et frø i forhold til elevernes karrierevalg. Foreningerne præsenterer deres aktivitet eller idræt og baner vejen for kommende medlemsskaber. Museerne bliver synlige for eleverne og understøtter undervisningen i bl.a. historie. Sammen er alle med til at kvalificere undervisningen i praksis.

FAKTA

De mange tilbud ligger på portalen www.skoletjenesten.dk/aabenraakommune.

Kommunen arbejder på at få endnu flere tilbud, så interesserede er velkomne til at kontakte projektansvarlig for SundSkole 2020 Lea Kølby.

De seneste store events – SkoleOL og Skolernes Find Vej Dag er også eksempler på partnerskaber i den åbne skole, hvor skole og foreninger arbejder sammen.

Indsatsen er en del af Aabenraa Kommunes SundSkole 2020 program og understøtter et af målene for programmet: at fremme en mere varieret og mindre stillesiddende skoledag.

Det er et krav i folkeskolereformen fra 2014 at skolerne samarbejder med eksterne aktører og dermed udfolder den åbne skole.

Mest Læste

Annonce