Foto: Steen Brogaard for Københavns Kommune

Kronprinsessen kiggede forbi da Danmark spiste sammen

Velfærd

26/04/2016 10:33

Nick Allentoft

I denne uge mødes borgere, organisationer og kommuner på tværs af landet om et vigtigt budskab: Vi skal bryde tabuet omkring ensomhed og være der for hinanden.

Derfor var der mandag den 25. april inviteret til fællesspisning i flere af landets større byer. I København holdt sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen tale for de 400 borgere, der var mødt op til arrangementet i Nørrebrohallen – og til manges store overraskelse kiggede H.K.H. Kronprinsesse Mary forbi og talte og spiste med.

Mandag den 25. april blev den landsdækkende kampagne ”Danmark spiser sammen” kickstartet, da Folkebevægelsen mod Ensomhed inviterede til fællesspisning. Hele ugen vil danskere landet over kunne deltage i forskellige arrangementer, hvor man dyrker fællesskabet og spiser sammen.

”Det er stadig forbundet med en vis skam for mange at skulle indrømme og sige højt, at de er ensomme. Derfor er det vigtigt, at vi får sat fokus på emnet og får tydeliggjort, at det ikke er dig, der er noget galt med, hvis du føler dig ensom, og at du er ikke alene om at have den følelse.Fællesspisningen mandag var første trin i, hvad vi håber, bliver en hel bevægelse, hvor vi alle sammen bliver bedre til at invitere andre indenfor,” siger Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester i København.

Ingen mennesker vælger frivilligt at være ensomme. Alligevel er der ifølge Folkebevægelsen mod Ensomhed mere end 210.000 danskere, der i dag er alvorligt ensomme svarende til 4,6 % af alle danskere på 16 år og derover.

 

Kronprinsessen deltog

Til manges store overraskelse deltog Kronprinsessen også i fællesspisningen i Nørrebrohallen. Mary Fonden er en del af Folkebevægelsen mod Ensomhed og har haft ensomhed som et af sine tre indsatsområder siden 2011.

”Ensomhed handler netop om savnet af mennesker i ens liv – om ikke at have den kontakt til andre, som man har behov for. Vores behov er ikke nødvendigvis ens – for nogen er det i orden at spise for sig selv hver aften, mens andre føler et voldsomt savn ved at sidde alene. Men uanset behov er det rart at have et valg – at kunne vælge at spise sammen med andre, når man har lyst. I aften spiser vi sammen, og vi er ikke de eneste. På danmarkspisersammen.dk ligger allerede flere hundrede små og store fællesmåltider – og alle kan være med,” sagde Kronprinsessen i sin tale i Nørrebrohallen.

 

Danmark spiser sammen – hele ugen

I løbet af hele uge 17 vil man kunne deltage i forskellige madarrangementer rundt omkring i landets større byer. Temaet for dem alle er ensomhed, og hvordan vi får brudt isen og inviteret nye mennesker til et måltid og en snak.

På www.danmarkspisersammen.dk kan alle arrangere en fællesspisning samt få vejledning og inspiration til, hvordan man inviterer og spiser sammen med nogen, man måske ikke kender.

 

Folkebevægelsen mod Ensomhed

Bag kampagnen og arrangementerne står Folkebevægelsen mod Ensomhed, som består af flere end 60 organisationer, foreninger, skoler, kommuner og virksomheder.

 

Mest Læste

Annonce