I 40 år har Tinna Damgård-Sørensen været på Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Foto: Pressemeddelelse, Vikingeskibsmuseet
I 40 år har Tinna Damgård-Sørensen været på Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Foto: Pressemeddelelse, Vikingeskibsmuseet

Museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen fylder 60 år

Kultur

17/6/22 11:11

Jens Asbjørn Bøgen

Museumsdirektør på Vikingeskibsmuset i Roskilde, Tinna Damgård-Sørensen, fylder 60 år og kan samtidig fejre et sjældent dobbeltjubilæum: 25 år som direktør for Vikingeskibsmuseet og 40 år som ansat samme sted.

Søndag den 26. juni 1962 blev Tinna Damgård-Sørensen født i København. Ganske få dage senere – den 5. juli 1962 - tog arkæologer ikke så langt derfra fat på en af de mest betydningsfulde og komplicerede udgravninger i Danmarkshistorien: Udgravningen af de fem vikingeskibe, der var blevet fundet et par år tidligere i Roskilde Fjord ud for landsbyen Skuldelev.

Skuldelevskibene, som de samlet kendes som, er i dag klassificeret som værende af enestående national betydning og de har nu igennem 60 år dannet fundamentet for udviklingen på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

En udvikling som i meget høj grad er faldet i takt med Tinna Damgaard-Sørensens professionelle livsbane.

Startede på museet som 20-årig

Siden 1982 har museets direktør og 60-års fødselar været med på museets rejse. Først som studentermedhjælp og museumsinspektør, og fra 1996 som direktør. Allerede året efter kunne den nytiltrådte direktør indvie den største fornyelse i museets historie: den nyetablerede museumshavn og -ø med bådeværft og faciliteter til undervisning og publikumsaktiviteter.

Museumsøen åbnede for helt nye måder for formidling af vikingetidens skibe og raffinerede bådebygningskultur, og museet er i dag internationalt anerkendt for det helt særlige samspil mellem de originale skibe og det levende formidlingsmiljø. Det vidner museets mange internationale gæster om, som kommer fra hele verden for at opleve fremragende bådebygningshåndværk, deltage i aktiviteter og sejle på fjorden.

I den ramme videreudviklede og understøttede Tinna Damgård-Sørensen det enestående samspil mellem museets akademiske fagligheder og professionelle håndværkere til et livskraftigt og verdensberømt fagmiljø med speciale i at rekonstruere og genskabe sejlende rekonstruktioner af vikingetidens skibe.

Verdensberømt projekt

Det førte blandt andet til det verdensberømte projekt ’Fuldblod på havet’, hvor museet genskabte et af vikingetidens sagnomspundne langskibe: det 30-meter lange krigsskib, der blev kendt som ’Havhingsten fra Glendalough’. Skibet blev søsat i 2004, og i 2007 – 2008 gennemførte Havhingsten og den 65 personers store besætning et togt til Dublin og retur – en rejse i vikingernes kølvand, der blev fulgt af millioner af mennesker verden over.

Tinna Damgård-Sørensen har som direktør sikret, at Vikingeskibsmuseet i 2015 fik tildelt det juridiske ansvar for marinarkæologien i de danske farvande øst for Storebælt. Det har betydet, at museet i dag har landets største marinarkæologiske afdeling og ekspertise, hvilket i 2021 førte til, at Nationalmuseet overdrog ansvaret for de 5 Skuldelevskibe til Vikingeskibsmuseets samling.

Lige så længe, som Tinna Damgård-Sørensen har været ansat på Vikingeskibsmuseet, har museet arbejdet med at indfange og bevare den uhåndgribelige kulturarv, som knytter sig til de ældgamle, nordiske maritime håndværk og traditioner samt den viden og kunnen, der skal til for at kunne bygge og bruge bådene.

Fuldblods ildsjæl

Tinna Damgård-Sørensen har i den grad dedikeret hele sit professionelle liv til Vikingeskibsmuseet. Til at udvikle museet i dialog med tidsånden og samfundet og til at sikre de umistelige vikingeskibe for eftertiden.

Arbejdet har været styret af en stærk ambition for museet som et fyrtårn indenfor den marine og den eksperimentelle arkæologi og som en verdensberømt seværdighed. Men det er samtidig ambitionen om at skabe et sted for mennesker med fælles lidenskaber og passioner – Et sted, hvor man mødes om dét, der gør livet værd at leve.

De ambitioner er forsat styrende i arbejdet med et nyt museum – Et arbejde der har været undervejs i mange år og som nu for alvor er rykket tæt på. Et nyt museum, som skal sikre de originale vikingeskibe for eftertiden, og samtidig skabe rammer og indhold, som sikrer at Vikingeskibsmuseet forsat kan udvikle sig i takt med tiden. Med projektet viser Tinna Damgård-Sørensen endnu engang evnen til at gentænke Vikingeskibsmuseets rammer og indhold for at bevare museets kerneværdier i en ny tid, der stiller nye krav og forventninger.

Og endnu engang har Tinna Damgård-Sørensen valgt at bygge arbejdet på det fundament, der gennem årene har vist sig så stærkt: Samspillet mellem museets mange, forskelligartede fagligheder og ekspertiser.  

Tinna Damgård-Sørensen fejres med reception i Vikingeskibshallen den 21. juni.