Foto: Shutterstock

Mange generes af mundbind: Nu lander et alternativ

Mundbind er på kort tid blevet allemandseje, men ikke alle bryder sig om at gå med ansigtsmaskerne.

Siden regeringen sidste år gjorde det obligatorisk at bære mundbind flere steder i offentligheden, har Astma-Allergi Danmark været i kontakt med flere medlemmer og borgere, som oplever gener af at bære mundbind – nogle oplever for eksempel at få eksem af nogle typer mundbind, mens andre generelt er nervøse for indholdsstofferne i mundbindene, da disse ikke skal være angivet på pakningen.

Astma-Allergi Danmark har arbejdet hårdt for at vurdere og godkende mundbind med allergimærket Asthma Allergy Nordic, oplyser de i en pressemeddelse. De allergimærkede mundbind indeholder ikke ingredienser med særlig risiko for at give allergi, så du kan som bruger og allergiker være tryg ved at bære dem.

Forbrugere kan, i første omgang, købe mundbind med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning i Matas’ butikker. Se efter Asthma Allergy Nordic logoet på pakningen. De godkendte mundbind hedder Medical Disposable Face Mask og Surgical Disposable Face Mask begge fra EMS Medical.

Allergi eller irritation

Gener fra brug af engangsmundbind kan opstå på grund af allergi over for specifikke indholdsstoffer – men de kan også opstå på grund af irritation af huden.

Nogle oplever irritation af huden, når de bærer mundbind i længere tid. Irritationen kan for eksempel skyldes friktion mellem elastikken og huden bag ørerne, eller at nogle mundbind kradser på kinder og hage. Det fugtige miljø, som opstår ved brug af mundbind, kan også være årsag til hudgener.

Vær opmærksom på, at allergimærkede mundbind ikke kan afhjælpe irritation på huden. Allergimærkede mundbind kan derimod minimere risikoen for, at man oplever reaktioner på grund af allergi.

Mundbindene er grundigt vurderede

Allergifremkaldende stoffer i engangsmundbind kan blandt andet være latex eller gummikemikalier i elastikken, kolofonium og konserveringsstofferne MI og formaldehyd i det stoflignende materiale eller nikkel i næseklemmen, hvis den er af metal.

Med de allergimærkede mundbind har Astma-Allergi Danmark gjort arbejdet for forbrugerne. Foreningens faglige eksperter har nøje gennemgået alle materialerne og indholdsstofferne i flere typer mundbind.

I nogle tilfælde er man måske ikke klar over, at man er allergisk over for et givent stof. Derfor er det en god idé at bruge mundbind med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, da produkterne er vurderet i forhold til en eventuel allergirisiko.

Da vi får henvendelser fra medlemmer og fagprofessionelle, som har ønske og behov for mundbind, håber vi, at endnu flere producenter vil henvende sig til os, så markedet med allergimærkede mundbind bliver større.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne