Foto: Miljøministeriet

Nyt mærke indføres til plastikvarer: Flere engangsprodukter bliver forbudte

Fra sommer skal produkter som cigaretter, vådservietter, tamponer og drikkebægre mærkes med et nyt mærke, så forbrugerne kan se, at de indeholder plastik. Flere engangsprodukter bliver samtidigt helt forbudte.

Sådan ser det såkaldte "skildpadde-mærke" ud. Foto: Miljøministeriet

Forbrugerne kan med fordel snart begynde at holde øje med det nye ”skildpadde-mærke,” når de handler i Danmark eller EU.  Fra sommer bliver det nemlig et krav, at drikkebægre og emballager rundt om cigaretter, vådservietter, tamponer og hygiejneprodukter i alle EU-lande skal mærkes med et nyt mærke, der viser, at produktet indeholder plastik.

 

Mærket skal gøre det klart for forbrugeren, at det er skadeligt for naturen, hvis produkterne ikke smides i skraldespanden efter brug, som de skal. Eksempelvis skal cigaretpakker påføres mærket, der oplyser forbrugeren om, at cigaretfilteret indeholder plastik, og at det er skadeligt for naturen at smide det på gaden.

"Alt for meget plastik ender i vores natur. Jeg tror, de fleste af os har set billeder af hvaler med plastik i maven, eller skildpadder viklet ind i plastik. Det er vi nødt til at sætte en stopper for. Fra sommer skal produkter på tværs af hele EU som engangsdrikkebægre og cigaretskodder mærkes, hvis de er lavet af plast, så de kan ende i skraldespanden i stedet for i naturen. Man må ikke tro, at et cigaretfilter er naturligt materiale, fordi producenterne får det til at se sådan ud. Det skal mærket være med til at lave om på," siger miljøminister Lea Wermelin.

Mærket vil gælde i hele EU og er ét af initiativerne i EU’s engangsplastikdirektiv, som på forskellig vis skal komme engangsplast i naturen til livs. Skildpadden er blevet en del af mærket, fordi det anses som et stærkt symbol for et sårbart havmiljø, som i høj grad påvirkes af henkastede produkter af engangsplastik.

Flere engangsplastikprodukter forbydes helt
Alt for mange engangsplastikprodukter ender desværre i dag i vores natur. Det ses i store mængder i parker og byrum, og det findes i verdenshavene. Plastik forsvinder ikke, men nedbrydes til mikroplastik, og det skader miljøet og dyrelivet. Ud over kravet om mærkning bliver salg af en række engangsprodukter af plastik derfor også forbudt fra juli 2021. Herefter vil det ikke længere være muligt at købe bl.a. engangstallerkner, bestik og sugerør af plastik.

"De engangsplastprodukter vi finder allermest på vores strande bliver nu forbudt i hele EU. Det er alt lige fra plast-sugerøret til plast-engangstallerkenen eller plast-vatpinden. Vi skal blive bedre til at forbruge på en måde, som ikke skader vores natur og miljø, og vi er nødt til at gøre det nemt at gøre det grønt," siger miljøminister Lea Wermelin

Bekendtgørelsen med de nye regler er netop sendt i ekstern høring. Mærkningskrav og forbud vil gælde fra d. 3. juli 2021 i hele EU.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

  Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Dyrevelfærden er en vigtig del af fremtidens bæredygtige landbrug

  Foråret er på vej og det betyder, at Økodag er nær. Det er festdagen, hvor de økologiske køer hopper ud på græs. Økodag er essensen af dyrevelfærd, men økologien skal blive ved med at udvikle sig. I Økologisk Landsforening arbejder vi med mange projekter, der skal højne dyrevelfærden for de økologiske dyr.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU

  Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.

 • 29.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil beskytte havets vilde natur

  19 områder i havet omkring Danmark bliver nu beskyttet, så vi går fra ca. 19 procent beskyttelse på havet til med de nye områder at beskytte ca. 30 procent. I 12 af områderne vil der for første gang være streng beskyttelse af livet i havet. Samtidig udpeges 6 nye fuglebeskyttelsesområder på mere end en million hektar