Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Regeringen vil sende kriminalteknikere til Ukraine

Politi

19/03/2023 16:25

J. Bøgen

De skal hjælpe med at opklare krigsforbrydelser.

Snart kan danske kriminalteknikere komme på en noget anderledes opgave.

Regeringen lægger nemlig op til at sende netop danske kriminalteknikere til Ukraine for at hjælpe med at opklare krigsforbrydelser.

"Vi vil gøre, alt hvad vi kan for at støtte op om ukrainernes kamp for både frihed og retfærdighed. Og her er et vigtigt element, at vi får opklaret, efterforsket og retsforfulgt de folk, der står bag krigsforbrydelser i Ukraine," lyder det fra justitsminister Peter Hummelgaard (S) ifølge DR.

Meldingen kommer samme weekend, som den internationale domstol har udstedt en arrestordre på Vladimir Putin, og samme weekend som Putin eftersigende har besøgt den sønderbombende ukrainske by, Mariupol.

Blandt verdenseliten

Kriminalteknikere har til opgave at rykke ud, når der sker alvorlige forbrydelser som drab, voldtægt, skyderier og påsatte brande. Her indsamler de spor og effekter fra gerningsstedet, som så efterfølgende undersøges og analyseres for at hjælpe politiet med at nå frem til en opklaring.

Det er hverken besluttet, hvor mange danske hold af kriminalteknikere, der skal sendes afsted, eller for den sags skyld, hvornår de skal sætte fødderne på ukrainsk jord. Alt det bliver sandsynligvis fastlagt i forbindelse med, at Peter Hummelgaard skal mødes med sine 42 ministerkolleger i London mandag.

Når det netop er kriminalteknikere, regeringen tilbyder at sende afsted, skyldes det, at vores lille land er en del af den absolutte verdenselite, når det kommer til den slags arbejde.

Det forklarer Arne Woythal, der blandt andet arbejde som drabsefterforsker i 25 år i løbet af sine 40 år i politiet, til DR.

Han betegner det som et virkelig godt bidrag, fordi Danmark har nogle "knaldgode folk med meget at byde på, som virkelig kan gøre en forskel".

Ifølge ham er det særligt uddannelsen og den løbende træning af de danske kriminalteknikere, der bringer dem i en liga for sig.

DNA fra børn

Årsagen til, at Putin nu har en arrestordre hængende over hovedet, er, at en rapport fra FN tidligere på ugen slog fast, at Rusland har forbrudt sig mod menneskerettighederne på flere punkter i løbet af invasionen.

En af de forbrydelser er, at Rusland har deporteret ukrainske børn, som er blevet taget fra besatte områder og så placeret dem på insitutioner, i lejre eller hos familier i Rusland.

Fra ukrainsk side lyder beskyldningen, at det er et russisk forsøg på at frarøve landet en fremtid, fordi de yngre generationer bliver fjernet.

Arne Woythal forklarer, at netop denne forbrydelse er noget af det, de danske kriminalteknikere kan hjælpe med at opklare.

Som eksempel nævner han, at danske kriminalteknikere kan hjælpe med at finde DNA-spor fra børnene i de hjem, de er blevet taget fra, og at man ved at samle al den information for alvor kan bygge sagen op, når den engang begynder ved den internationale domstol.

Mest Læste

Annonce