Venstres formand er ikke imponeret over de konservatives 2030-plan - særligt ikke finansieringen af den. Foto: Steen Brogaard, ft.dk
Venstres formand er ikke imponeret over de konservatives 2030-plan - særligt ikke finansieringen af den. Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Ellemann skyder mod Pape: "Sig det. Det er jo ikke svært"

Politik

01/09/2022 12:03

J. Bøgen

Nu begynder kampen for alvor mellem de 2 blå statsministerkandidater.

2 partier fra samme blok, der står til at blive næsten lige store. Hver med deres egen statsministerkandidat.

Konservative og Venstre har i mange år kørt et tæt parløb, men efter Søren Pape Poulsen (C) annoncerede, at han også er i spil til titlen som statsminister, har spørgsmålet været, hvordan nyheden ville påvirke samarbejdet mellem de 2 borgerlige partier.

Og nu får vi måske en forsmag på, hvad der i vente.

Venstres foramand, Jakob Ellemann-Jensne (V), skyder nemlig med skarpt, når han sætter ord på Det Konservative Folkepartis 2030-plan, som de præsenterede for 2 uger siden.

For selvom det taler direkte ind i Venstres politik, når Det Konservative Folkeparti foreslår at lette skatter og afgifter for knap 40 milliarder kroner, så er Ellemann-Jensen ikke imponeret over den samlede plan.

Vil finde 17,8 milliarder ved effektivisering i det offentlige

Han mener nemlig, den er urealistisk og vil gå alt for meget ud over velfærden. Samtidig opfordrer han sin konkurrent til statsministerposten til at komme med et konkret svar på, hvor pengene skal komme fra.

En stor del af skattelettelserne vil de konservative finansiere ved 0,4 procents effektivisering i den offentlige sektor. Det kan frigive 17,8 milliarder kroner, lyder det i partiets økonomiske plan, der ikke går mere i detaljer, end at besparelserne hverken skal komme fra sundhedsområdet, ældre eller forsvaret.

Men hvis det var så nemt at trimme i stat, kommuner og regioner, forstår Venstre-formanden ikke, at Det Konservative Folkeparti har accepteret skattestigninger i aftaler med den siddende regering i stedet for at anvise pengene andre steder.

"Så hvis det er så nemt at anvise, hvor pengene skal komme fra, jamen, så sig det. Det er jo ikke svært," siger Ellemann-Jensen til TV 2.

Hans eget parti drømmer også om skattelettelser til mennesker, der er i arbejde. Men "der skal være realisme i det", lyder det fra Venstre-formanden. Og det skal være ansvarligt.

Derfor vil Venstre også – modsat Det Konservative Folkeparti – lade udgifterne følge med, når der bliver flere børn og ældre.

Konservative er ærgerlige over uberettiget kritik

Det Konservative Folkepartis politiske ordfører, Mette Abildgaard (C), finder Venstres kritik "rigtig ærgerlig" og uberettiget.

Hun henviser til, en professor i økonomistyring har vurderet, at de 0,4 procent er inden for den realistiske skive. Derfor mener partiet ikke, at de bilder nogen ind, at forslaget er nemt, men hun holder fast i, at det kan lade sig gøre.

Mette Abildgaard nævner blandt andet, at der har været "en eksplosion" af journalister og akademikere på landets rådhuse. Og Venstre har selv peget på, at der er plads til forbedring på landets jobcentre.

Ifølge seneste Megafon-måling står Det Konservative Folkeparti til at blive større end Venstre. K står til 15,2 procent – V til 14,3.

Samlet står blå blok til 50,5 procent af stemmerne.

Mest Læste

Annonce