Foto: Dansk Socialrådgiverforening

Politikerne skal udvise tillid til os frem for spekulanter

Socialrådgivernes formand giver politikerne en opsang, efter DR’s afsløring af bankernes indflydelse på politiske beslutninger om udbytteskat.

Politikernes hensyn til banker og investorer er en stor del af forklaringen på, at Danmark gennem en årrække udbetalte mindst 12,7 milliarder skattekroner i forkert udbytteskat. Det dokumenterer DR i en ny podcast-serie, som får socialrådgivernes formand, Mads Bilstrup, op af stolen.

"Da jeg hørte, at politikerne af hensyn til bankerne op gennem 00’erne undlod at føre ordentlig kontrol med de mange, mange milliarder, der røg ud af landet, gjorde det mig oprigtigt vred," siger han og fortsætter.

"I de seneste mange år har politikerne indført mere og mere kontrol af socialrådgivere og andre offentligt ansatte. Nu viser det sig så, at de samtidig med åbne øjne har undladt at kontrollere udbetalinger til spekulanter i udlandet, så Danmark er gået glip af mange milliarder. Det er simpelthen dårlig dømmekraft og mangel på respekt for fællesskabet," lyder det fra Mads Bilstrup i forbindelse med Dansk Socialrådgiverforenings Repræsentantskab, der skydes i gang i dag.

Værdifulde erfaringer under corona-nedlukning

I årtier har skiftende regeringer talt om at afskaffe bureaukrati i den offentlige sektor. SOSUerne skal have tid til at tage sig af de ældre, pædagogerne skal have mere tid sammen med børnene, og socialrådgiverne skal have tid til at hjælpe udsatte børn og voksne. Men det er blevet ved ordene, for i virkelighedens verden er kravene om kontrol og dokumentation kun blevet flere.

"Nøgleordet er tillid. Tillid til at medarbejderne gør deres bedste, og til at vi i samarbejde med de mennesker, vi skal hjælpe, finder frem til, hvad der er bedst for dem og deres udvikling som mennesker. Den tillid har vi stadig til gode at se fra politikerne," siger Mads Bilstrup og fortæller samtidig, at corona-nedlukningen i foråret viste værdien af at fjerne nogle af de meget rigide krav til medarbejderne i det offentlige.

"Vi hørte jo fra blandt andre pædagoger og lærere, hvordan de trods udfordringerne oplevede langt bedre muligheder for at arbejde med hvert enkelt barn. Og socialrådgiverne, særligt dem, der arbejder med ledige, oplevede også en langt større frihed," siger Mads Bilstrup.

Nej tak til samlebånds-arbejde

I sommer sendte flere end 160 socialrådgivere et åbent brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med overskriften ’Vi vil ikke udføre samlebåndsarbejde’. De beskrev, hvordan de under nedlukningen fik langt bedre muligheder for at nå de ledige, ofte med fysiske, psykiske og sociale udfordringer, som socialrådgiverne typisk arbejder med. Frem for fastlagte krav, som at alle ledige skal møde til samtale fire gange på et halvt år, kunne socialrådgiverne selv vurdere, hvem der havde behov for samtaler, og hvad de skulle handle om.

"Det har givet gode resultater. Jeg hører fra socialrådgivere, at nogle af de mest udsatte borgere, som det ellers er rigtigt svært at holde kontakten med, nu selv ringer til dem. Det er helt entydigt positivt, at de har kunnet bruge deres faglighed og viden i de to måneder, hvor der var givet frit rum," forklarer Mads Bilstrup og understreger, at han ser frem til regeringens nærhedsreform de kommende år.

"Jeg håber virkelig, at politikerne denne gang vil udvise tillid og sætte de offentligt ansatte fri, så vi kan bruge vores tid fornuftigt på de mennesker, vi skal være der for," siger han.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.