Statsminister Helle Thorning-Schmidt overrakte ved en officiel ceremoni i FN-bygningen i New York onsdag d. 24. september førsteprisen ”Open Goverment Award” til sekretariatsleder Marianne Lundsgaard, Danske Ældreråd.

International førstepris til DANSKE ÆLDRERÅD

Velfærd

25/09/2014 11:54

Nick Allentoft

Statsminister Helle Thorning-Schmidt overrakte ved en officiel ceremoni i FN-bygningen i New York onsdag d. 24. september førsteprisen ”Open Goverment Award” til sekretariatsleder Marianne Lundsgaard, Danske Ældreråd.

Statsministeren sagde i sin tale blandt andet, at folkevalgte ældreråd er en institution i Danmark, og at ældrerådene har bevist deres værdi og legitimitet. Ældreråd sikrer og medvirker til dialog og samarbejde mellem kommunalbestyrelse og civilsamfundets ældre borgere.

Prisen, der er indstiftet af ”Open Goverment Partnership”, hædrer de bedste offentlige borgerinddragelsesinitiativer blandt de deltagende 64 lande. Tre initiativer modtog en pris under overværelse af mange statsoverhoveder. Danmark fik førsteprisen, mens Montenegro og Philipinerne fik henholdsvis anden- og tredjeprisen. USA´s præsident Barack Obama var taler ved ceremonien. 33 lande havde indstillet ét initiativ til prisen.

De internationale dommere fandt, at den danske model med ældreråd er en så unik institution, at de skulle hædres med førsteprisen. Formand for DANSKE ÆLDRERÅD, Bent Aa. Rasmussen siger: ”Det er med stolthed, vi i DANSKE ÆLDRERÅD modtager denne pris. Danmark er foregangsland på mange områder, nu også for borgerinddragelse på ældreområdet. Prisen er en hæderspris og et skulderklap til de mange ældrerådsmedlemmer, der netop i disse dage kritisk gennemgår de kommunale budgetter for efterfølgende at rådgive politikerne. Prisen er også en anerkendelse af et fremsynet Folketing, der i 1996 vedtog lov om folkevalgte ældreråd. Det kan vi i Danmark være stolte af, og DANSKE ÆLDRERÅD vil gerne inspirere andre lande”.

DANSKE ÆLDRERÅD havde nomineret de lovfæstede og folkevalgte ældreråd. Initiativet blev af den danske jury i forsommeren indstillet som Danmarks kandidat foran mange andre gode initiativer, som f.eks. Folkemødet på Bornholm. Ældreråd er kompetente med- og modspillere til politikere og embedsværk, de har legitimitet, idet de er folkevalgte og lovfæstede, og de findes i denne form kun i Danmark.

FAKTA

DANSKE ÆLDRERÅD er landsorganisation for de 98 folkevalgte ældreråd. 

Læs mere om DANSKE ÆLDRERÅD på www.danske-aeldreraad.dk

Danmark deltager i det internationale partnerskab, Open Goverment Partnership (OGP), Partnerskabet OPG uddelte for første gang  prisen Open Goverment Awards for at hædre de bedste offentlige initiativer for borgerinddragelse. 
Læs mere om Open Goverment Partnership (OGP): www.digst.dk/Servicemenu/English/Policy-and-Strategy/Open-Government

Læs mere om Prisen Open Goverment Awards (OGA): www.opengovawards.org

 

Mest Læste

Annonce