Nødråb fra borgmester: Arbejdsløse bliver klemt i it-kaos

Velfærd

24/11/2016 11:27

Nick Allentoft

Kontanthjælpsloftet har skabt så store it-problemer, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er nødt til at gribe ind, siger Roskildes borgmester til Avisen.dk

Borgmester i Roskilde Kommune, Joy Mogensen (S), har sendt et brev til beskæftigelsesministeren, skriver Avisen.dk.

- Der er rigtig mange af vores borgere på kontanthjælp, der kommer i klemme og ikke får de ydelser de har ret til, fordi it-systemerne ikke fungerer. Kontanthjælpsloftet er ministerens ansvar. Derfor må han også tage ansvar for at sikre, at de it-systemer, der skal administrere loven, ikke modarbejder en retfærdig udmøntning, siger Joy Mogensen til Avisen.dk.

Problemet er opstået i forbindelse med indførelsen af kontanthjælpsloftet 1. oktober.

Kontanthjælpsloft

Find alle vores historier om kontanthjælpsloftet på temasiden her. 

Her oplever hundredevis af kommunens borgere fejl på udbetalingen af deres ydelser, fordi de it-systemer, som skulle hjælpe med at administrere reglerne, ikke taler godt nok sammen, fortæller Joy Mogensen.

Borgmesteren peger blandt andet på, at fejl i overførslerne fra it-leverandøren KMD til Udbetaling Danmark betyder, at mange borgere ikke får udbetalt deres boligsikring.

Flere borgere har også modtaget forkerte breve om konsekvenserne af de nye regler. Andre borgere er blevet trukket i kontanthjælp som følge af 225-timers-reglen, selv om de har kunnet dokumentere de påkrævede 225 timers arbejde.

Samlet set har problemerne ramt hundredevis af borgere i Roskilde Kommune. Omkring 700 oplevede i juni at få forkerte varslinger om loftet, mens mere end 600 borgere har oplevet fejl i udbetalingen af deres huslejestøtte, oplyser kommunen.

- Problemet er, at vi simpelt hen ikke må udbetale de penge til borgerne, som de har ret til, hvis systemerne siger noget andet. Det gælder sel vom vi kan se, at der er sket en åbenlys fejl. Det er selvfølgelig dybt frustrerende for os og et stort problem for de borgere, som bliver ramt rigtig hårdt lige her op til jul, siger Joy Mogensen.

Hos Beskæftigelsesministeriet bekræfter man, at nødråbet fra Roskilde Kommune er modtaget.

Derudover har Jørn Neergaard Larsen ingen kommentarer, men henviser i stedet til Kommunernes Landsforening.

Her siger formand for KL’s arbejdsmarkedsudvalg Thomas Kastrup-Larsen (S), at KL er i gang med at løse problemet.

- Vi er klar over, at fejl i it-systemer har ført til alt for mange fejludbetalinger, som kommunerne og Udbetaling Danmark har måtte bruge mange rigtig ressourcer på manuelt at rette op på, så borgerne får de penge de har ret til, siger han til Avisen.dk.

Mest Læste

Annonce