Foto: Shutterstock

Udlændinge- og integrationsministeren vil eksportere asylbehandling til Rwanda

Udenlandske modtagecentre er en del af regeringens asylpolitik, og nu har Rwanda valgt at åbne dørene for at kunne modtage asylansøgere, der søger asyl i Danmark.

Hemmeligt besøg afsløret
Med andre ord, så vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) eksportere asylbehandling til Rwanda - et land hvor 60 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, ifølge SOS Børnebyerne. Besøget mellem de to lande blev i første omgang holdt hemmeligt. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfayes (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensens (S) møde med Rwandas regering i sidste uge blev kun offentligt kendt i Danmark grundet et billede delt på Twitter af Rwandas udenrigsministerium. 

Rwanda får økonomisk støtte af Danmark
Udlændingeordfører Rasmus Stoklund (S) udtaler til TV2, at regeringens ønske har været at finde et land uden for Europa, hvor man kan etablere et modtagecenter.
”Vi har et mål om at etablere et nyt asylsystem, hvor vi kan oprette et modtagecenter i et tredje land."

Kort fortalt går aftalen ud på, at personer der ankommer til Danmark og søger asyl vil blive sendt til det pågældende modtagecenter, i dette tilfælde Rwanda, hvor de skal opholde sig, indtil sagen er vurderet. Som en del af regeringens lovforslag fremgår det også, at hvis asylansøgere får asyl, så er det ikke til Danmark, men til værtslandet for lejren. Til gengæld vil Danmark støtte Rwanda økonomisk, hvor pengene blandt andet skal gå til at bekæmpe menneskesmugling og illegal indvandring, skriver TV2.

Kan Danmark sikre overholdelse af konventionerne?
Ifølge lektor i immigration ved Københavns Universitet Martin Lemberg-Pedersen, hviler der et stort ansvar på Danmark, hvis planen om eksport af asylansøgere skal blive en realitet.

”Udover at kræve en kæmpe opskalering af det danske deportations-system, vil Danmark også få et stort ansvar for, at forholdene på det her hypotetiske modtagecenter overholder alle konventioner”, siger han til TV2. Danmark må ikke sende asylansøgere til et land, hvor man ikke kan garantere grundlæggende rettigheder, som der er i det danske asylsystem. Ifølge ham så er lovforslaget urealistisk grundet de mange uafklarede faktorer.   

Ifølge en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet vil Danmark og Rwanda bruge det næste stykke tid på at drøfte de konkrete områder. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fortæller, at der kan gå op til cirka et år, før de er i stand til at bidrage med yderligere information.  

Vælg fængsel i stedet
Danmark er ikke det første land, der har forsøgt sig med sådan en aftale. I november 2017 var det Israels premierminister Benjamin Netanyahu, der rejste ned til Rwanda for at indgå en lignende aftale med det lille afrikanske land. De var også tavse om denne aftale, men blev afsløret af den israelske tv-kanal Channel 10. Ifølge israelske medier fik Rwanda 5000 dollars for hver asylansøger, landet tog imod. Dem der ikke vil rejse blev sat i fængsel.

”Gå ikke med til at rejse hertil. Lad dig fængsle i stedet”, lød det fra en 32-årig asylansøgere til +972 Magazine i Israel, der var rejst frivilligt til Rwanda. Dengang benægtede Rwandas udenrigsminister en aftale med Israel, hverken skriftligt eller verbalt. Men det er der nu med Danmark – dog er der ikke klarhed om hvad den fører til i øjeblikket.  

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.