Foto: Shutterstock

Ungarsk MEP: Aktivér retsstatsmekanismen, eller den illiberale virus vil sprede sig

Retsstatsmekanismen betyder, at det er muligt at tilbageholde udbetalinger fra EU-budgettet til lande, hvor der er konstateret overtrædelser af retsstatsprincippet - en af EU’s grundlæggende værdier.

Tirsdag havde oplysningsforbundet Demokrati i Europa (DEO), med støtte fra Europa-Parlamentet, indkaldt til paneuropæisk onlinedebat. Temaet var den retsstatsmekanisme, der blev endeligt vedtaget kort før jul - og hvis vedtagelse næsten kostede den store corona-genopretningspakke livet, da særligt Ungarn forsøgte at holde både genopretningspakken og resten af EU’s budget som gidsel i forhandlingerne. 

Indtil videre har Kommissionen dog været tøvende med at tage mekanismen i brug. Anderledes har Parlamentet det, som derfor har sagt til Kommissionen, at de vil blive hevet for EU-domstolen, hvis de ikke aktiverer den før 1. juni

Der var altså rigeligt at tage fat på, da den danske MEP Morten Helveg Petersen (Renew) skulle debattere sagen med sin ungarske kollega og gruppefælle Katalin Cseh (Renew). Også Daniel Hegedüs, Fellow ved German Marshall Fund i Berlin og ekspert i ungarske forhold, var med til debatten - som du kan se i fuld længde her.

”Polen og Ungarn er praktisk talt de største modtagere af EU-midler. Polen er det i absolutte termer, og Ungarn er det pr. indbygger. Derfor er de meget udsatte for den her lovgivning. Og de er samtidig de mest sandsynlige mål for lovgivningen,” lød Daniel Hegedüs’ indledende analyse med henvisning til bl.a. domstolenes manglende uafhængighed i de to lande.

Og situationen er akut, lød det fra Katalin Cseh. For selvom det er slemt nok, at det ungarske og polske folk skal lide under det hullede retssystem, så frygter hun, at problemet ikke stopper med de to lande: 

“Den illiberale populistiske virus spreder sig på tværs af Europa, for eksempel i Bulgarien og Slovenien. Og hvis andre europæiske ledere ser, at de kan fortsætte med at ødelægge retsstaten og de frie medier og stjæle europæiske midler til sig selv og deres oligarkvenner uden nogen størrekonsekvenser, så vil virussen fortsætte med at sprede sig - selv til Danmark,” advarede hun. 

Blandt andet derfor er det også vigtigt for Morten Helveg Petersen, at retsstatsmekanismen bliver aktiveret så hurtigt som muligt: 

”Selvom mekanismen ikke er perfekt, mener jeg, at det er et vigtigt første skridt. Og vi er klar til at tage Kommissionen i retten for at sikre os, at de håndhæver denne vigtige mekanisme,” sagde han.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også