Engelbrecht: Vestager skal undersøge Luxembourg

Politik

06/11/14 9:08

Suleman Haider

Skatteministeren kalder det helt uacceptabelt, hvis der foregår planlagt skatteunddragelse gennem Luxembourg.

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager skal grave sig helt til bunds i sagen om de hemmelige skatteaftaler i Luxembourg, der ifølge en lang række medier rundt om i Europa systematisk udhuler skattegrundlaget i de øvrige EU-lande.

Det siger skatteminister Benny Engelbrecht (S).

- Det er selvfølgelig helt og aldeles uacceptabelt, hvis der er EU-lande, der undergraver hinandens skattebase ved at lave lyssky særaftaler med multinationale selskaber om at undgå andre landes selskabsbeskatning, siger han.

- Det er ikke nyt, at der er sager af denne type, og det er kommissionen i gang med at kigge på. Men den der skattekonkurrence gennem bagdøren er jo ikke i orden, og hvis det, der er lagt frem i pressen er korrekt, så må man altså bare sige, at der meget vel kan være tale om egentlig ulovlig statsstøtte, siger ministeren.

- Og det er jo en sag for EU's konkurrencekommissær, som er Margrethe Vestager, og jeg har da i sinde at tage kontakt til EU-Kommissionen for at sikre mig, at det her bliver undersøgt til bunds.

Torsdag er det kommet frem gennem lækkede dokumenter fra revisionsfirmaet PwC, at man efter aftale med skattemyndighederne i Luxembourg laver sindrige selskabskonstruktioner, der til syvende og sidst munder ud i, at multinationale selskaber slipper for at betale skat af deres overskud i deres "hjemlande".

Det har fået flere EU-parlamentarikere til at pege fingre af Luxembourgs mangeårige finansminister - og nok så væsentligt EU's nye kommissionsformand - Jean-Claude Juncker.

Den tidligere EU-kommission tog i sidste måned de første skridt mod en sag mod Luxembourg for måske at have givet ulovlig statsstøtte til den store amerikanske internetboghandel Amazon.

Og selvom Juncker endnu ikke har kommenteret de seneste oplysninger fra de lækkede dokumenter fra PwC, så sagde han sådan her onsdag om Kommissionens granskning af Amazon.

- Det er konkurrencekommissærens (Vestagers, red.) job, og hun skal have stort råderum til at træffe sine beslutninger. Jeg kommer ikke til at stå i vejen. Det ville være upassende. Jeg gør mig visse tanker om sagen, men dem vil jeg holde for mig selv, siger Juncker.

FAKTA: Skattefiduser er under pres

Lækkede dokumenter afslører, at multinationale virksomheder har hemmelige skatteaftaler i Luxembourg.

Hundredvis af verdens største multinationale virksomheder har forhandlet hemmelige aftaler med Luxembourg for at undgå at betale millioner i skat. Det afslører lækkede dokumenter fra verdens næststørste revisionsfirma PwC.

* Blandt de multinationale selskaber, der nu er i søgelyset for at have benyttet lukrative skatteregler, er blandt andet Pepsi, Ikea og Deutsche Bank.

* Sagen sætter Luxembourgs mangeårige finansminister og premierminister - og nok så væsentligt EU's nye kommissionsformand - Jean-Claude Juncker under pres.

* Juncker var Luxembourgs premierminister mellem 1995 og 2013 og finansminister mellem 1989 og 2009 og dermed øverste ansvarlige.

* Luxembourg, der regnes som det mest hemmelighedsfulde land i EU, har tidligere været under mistanke af OECD og G20-landene for at fungere som skattely. Titusinder af selskaber er registreret i hertugdømmet uden nævneværdig produktion. Blandt dem er den store amerikanske internetboghandel Amazon.

* EU-kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen er i gang med at undersøge, om Luxembourg har ydet ulovlig statsstøtte til Amazon. Ifølge EU-Kommissionen har Amazon med en aftale fra 2003 sikret sig at kunne nedbringe sin skattepligtige formue og dermed få en økonomisk fordel ved at betale mindre i skat end andre selskaber.

* Dokumenterne om skatteunddragelserne er lækket til organisationen International Consortium of Ivestigative Journalists (Icij). 31 medier i 26 lande har adgang til lækagen, heriblandt Politiken og DR Dokumentar.