Minister giver uddannelser et år mere til nedskæringer

Velfærd

24/10/2014 13:29

Suleman Haider

Uddannelsesministeren ændrer nu den såkaldte dimensioneringsplan for at imødekomme kritik.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) justerer nu sin såkaldte dimensioneringsplan, der skal skære knap 4000 studiepladser væk fra de videregående uddannelser, skriver Politiken.

Planen, som ministeren lancerede i sidste måned, har mødt hård kritik fra blandt andet de uddannelsesinstitutioner, der rammes af nedskæringerne, og fra politikere på både højre og venstre side af regeringen.

Blandt andet har universiteterne advaret mod, at den varslede nedskæring på studiepladser, der falder på kandidatuddannelser, ikke levner nok plads til at optage de bachelorstuderende, som har krav på at komme videre på en kandidatuddannelse, og heller ikke til internationale studerende.

- Jeg giver uddannelserne længere tid til at nå målet om at flytte studiepladser fra studier med høj arbejdsløshed til studier med gode jobmuligheder. Målet er det samme, men justeringen rammer mildere. 

- Derudover sikrer jeg den efterspurgte fleksibilitet på kandidatuddannelserne, så der bliver plads til blandt andet udenlandske studerende, professionsbachelorer og andre uden et retskrav, siger Sofie Carsten Nielsen til Berlingske, der også har talt med ministeren.

Ifølge dimensioneringsplanen skal en række uddannelser skære op til 30 procent af deres optag over tre år, men nu lægger ministeren op til, at uddannelsesinstitutionerne får et ekstra år til at indfase planen, så nedskæringerne først er fuldt gældende i 2018.

Samtidig vil ministeren sikre, at der stadig er plads til at optage studerende fra udlandet ved at reservere 10 procent af studiepladserne til dem.

Men ifølge Københavns Universitets bliver resultatet det samme for de nedskæringstruede fag - blot med et års forsinkelse.

- Det er selvfølgelig et skridt i den rigtige retning. Men regeringens model er ekstremt kompliceret, bureaukratisk og svær at gennemskue, siger universitetets rektor, Ralf Hemmingsen, der også er formand for Danske Universiteter, til Politiken.

Venstre glæder sig over, at ministeren er lydhør for kritikken, men uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen vil nu nærlæse forslaget.

Mest Læste

Annonce