Minister: Smitsom bakterie i svinestalde skal bekæmpes med forskning

Politik

22/12/14 10:41

Suleman Haider

Der skal forskes mere i, hvordan MRSA kan behandles, og hvordan den spredes, siger Dan Jørgensen.

Den frygtede bakterie MRSA findes i to ud af tre danske svinestalde, og det er ganske bekymrende, mener fødevareminister Dan Jørgensen (S).

- Det er ovenikøbet i en periode, hvor vi samtidig i Danmark har nedbragt vores antibiotikaforbrug ret markant. Det siger noget om, at det er et ret alvorligt problem, som der desværre ikke er nogen nemme løsninger på, siger han til Ritzau.

Dan Jørgensen varsler stramninger og en ny handlingsplan, efter at en ny ekspertrapport viser, at der på fire år er sket en firdobling af antal smittede svinebesætninger.

- Selv om ekspertgruppen er sammensat af de mennesker i Danmark og formentlig også i resten af verden, der ved mest MRSA, så siger de ligeud, at der er ret mange ubekendte, ret mange ting, man ikke ved om bakterien, siger han og fortsætter:

- Derfor skal der forskes noget mere i, hvordan MRSA kan behandles, og hvordan den spredes.

I weekenden lancerede Videncenter for Svineproduktion (VSP) en plan for, hvordan MRSA skal begrænses i Danmark. Inden 2020 skal forbruget af antibiotika i svinestaldene reduceres med 10 procent.

Men fødevareministeren vil ikke gå ind i diskussionen om, hvorvidt målet, set i lyset af den nye ekspertrapport, er for lavt sat.

- Det er godt, at landbruget selv laver mål for nedbringelse af antibiotikaforbruget. Om en reduktion på 10 procent i 2020 er den rette målsætning - det vil jeg ikke kommentere nu.

- Men der skal ske en markant reduktion og en reduktion på halvdelen af brugen af tetracyklin er i hvert fald ikke nok. Der skal ske en udfasning af den bredspektrede tetracyklin.

Ifølge Henrik Westh, leder af MRSA Videncenter på Hvidovre Hospital, skal forbruget af antibiotika ned med omkring 50 procent, hvis en reduktion skal nytte i forhold til at stoppe smitten af personer. 

I 2014 er der registreret 1124 nye tilfælde af svine-MRSA hos danskere.

Fødevareministeren indkalder Folketingets partier til forhandlinger i det nye år.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.