Norge vil annoncere for at holde flygtninge væk

Politik

01/11/2015 23:28

Nick Allentoft

Den norske regering vil med annoncer fortælle afghanske asylansøgere, at de risikerer at blive sendt hjem.

Inden for den seneste uge er der kommet 793 asylansøgere til Storskog ved Kirkenes i Norge.

Her ligger Norges eneste grænseovergang til Rusland, og denne overgang har fået travlt med asylansøgere, specielt fra Afghanistan.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Søndag er der kommet 93 til grænsestationen. De kommer på cykel, da det i henhold til en aftale mellem Rusland og Norge er forbudt at passere grænsen til fods.

I år er der kommet 3000 asylansøgere til Norge ad denne vej, men trafikken er taget meget til. 1784 af dem er kommet i de seneste tre uger, og nu forsøger regeringen i Oslo, den norske hovedstad, at bremse tilstrømningen.

Udlændingedirektoratet har taget de sociale medier i brug for at fortælle potentielle asylansøgere, at de risikerer at blive sendt retur, hvis de som voksne afghanere søger asyl i Norge.

Omkring halvdelen af de mange mennesker er afghanere. En stor gruppe af de resterende er irakere.

Direktoratet siger, at næsten ingen voksne afghanere i dag får asyl i Norge.

Norsk radio og tv, NRK, oplyser, at regeringen også vil sætte ind med annoncer i Rusland og andre steder, hvor der er flygtninge og migranter.

Samtidig siger direktoratet og politiets udlændingemyndighed (PU), at det er sandsynligt, at mellem 30.000 og 50.000 mennesker næste år vil komme til Norge for at søge asyl.

Men ingen af de to myndigheder vil udelukke, at tallet kan blive mellem 60.000 og 80.000.

Gøres der ikke noget for at standse den nuværende tendens, kan tallet endda nå op i nærheden af 120.000.

Men lykkes det for EU og Tyrkiet at sætte ind for at begrænse mulighederne for at passere grænser, og hvis situationen ved Storskog normaliserer sig, regner de to myndigheder med, at antallet af asylansøgere i Norge i 2016 bliver nogenlunde som i de senere år, nemlig 10.000-20.000.

Til sammenligning fødes der i Norge hvert år omkring 60.000 børn.

/ritzau/NTB

Mest Læste

Annonce