"Vi ville gerne have, at man også fra Sundhedsstyrelsen side sagde, 'skal vi ikke arbejde sammen om det her'," siger overlæge på Frederiksberg Hospital, Jesper Mehlsen. Foto af Frederiksberg Hospital af Thierry Wieleman.
"Vi ville gerne have, at man også fra Sundhedsstyrelsen side sagde, 'skal vi ikke arbejde sammen om det her'," siger overlæge på Frederiksberg Hospital, Jesper Mehlsen. Foto af Frederiksberg Hospital af Thierry Wieleman.

Overlæge: Myndigheder bør gøre mere for vaccineofre

Velfærd

06/5/15 8:07

Mikkel Sarka

Sundhedsstyrelsen skal tvinge firma bag HPV-vaccinen til at undersøge bivirkninger, mener overlæge.

Myndighederne kan sagtens gøre mere for de over 200 piger, man lige nu frygter er blevet alvorligt syge af HPV-vaccinen.

- Vi ville gerne have, at man også fra Sundhedsstyrelsen side sagde, "skal vi ikke arbejde sammen om det her", siger overlæge på Frederiksberg Hospital, Jesper Mehlsen, der indtil videre har undersøgt 90 af pigerne for mistanke om bivirkninger fra vaccinen.

Han mener, at Sundhedsstyrelsen skal give firmaet bag HPV-vaccinen påbud om at undersøge sit eget produkt for bivirkninger, når firmaet sender en ny vaccine på markedet til efteråret.

- I den forbindelse kunne man sige, at nu markedsfører I noget nyt, og nu er I nødt til at følge, hvordan det går, når vaccinen kommer ud på markedet, siger han om det, der kaldes en fase fire-undersøgelse i fagsprog.

Jesper Mehlsen har sendt en opfordring til Sundhedsstyrelsen, der endnu ikke har svaret på hans henvendelse.

På Frederiksberg Hospital har han og hans kolleger indtil videre undersøgt 90 piger, der mistænkes for at være syge på grund af vaccinen. 

Og den sidste måned har hospitalet fået yderligere 150 nye henvisninger med piger, der viser symptomer som mistet koncentration, kronisk hovedpine og voldsom træthed.

De første undersøgelser af pigerne tyder dog allerede på, at der kan være en mulig sammenhæng mellem de syge piger og sport på eliteniveau.

- Med de første 50 piger, vi havde til undersøgelse, var det sådan, at en tredjedel af dem, var på landsholdet inden for deres sportsgren. Og to tredjedele af de 90 piger har et højt aktivitetsniveau med motion 10-20 timer om ugen, siger Jesper Mehlsen. 

Er der en sammenhæng, kan det skyldes, at pigernes kroppe simpelthen reagerer "for godt" på vaccinen, og derfor får de en for kraftig reaktion på vaccinen, så kroppen danner antistoffer mod sig selv. 

Derfor advarer Jesper Mehlsen aktive piger og anbefaler dem at lade sig vaccinere i en periode, hvor de dyrker mindre motion. 

Sundhedsstyrelsen har dog ikke ændret sin anbefaling.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.