"Man skal fokusere indsatsen. Det gælder i daginstitutioner, hvor pædagogerne skal kompensere for nogle børns manglende sprogkundskaber. Men det gælder også langt tidligere. At blive forældre er sværere for nogle end andre. Hvorfor vente med at gribe ind?," siger De Radikales leder, økonomiminister Morten Østergaard.

Radikale vil hjælpe de svageste børn først

Velfærd

19/05/2015 10:19

Mikkel Sarka

Daginstitutionerne skal hjælpe de børn, som står svagest socialt, siger De Radikales leder, Morten Østergaard.

Fattige børn skal ikke vokse op som slaver af deres baggrund. Derfor bør daginstitutioner bryde den sociale arv så tidligt som muligt, så de svageste børn får samme chance som børn fra stærkere sociale vilkår.

Det siger De Radikales leder, økonomiminister Morten Østergaard, før regeringens fattigdomsredegørelse, der kommer onsdag.

- Man skal fokusere indsatsen. Det gælder i daginstitutioner, hvor pædagogerne skal kompensere for nogle børns manglende sprogkundskaber. Men det gælder også langt tidligere. At blive forældre er sværere for nogle end andre. Hvorfor vente med at gribe ind? siger Morten Østergaard.

For allerede før børnene har taget de første skridt, ved sundhedsplejersker og daginstitutioner nemlig, hvem der er i risiko for at ende som en social sag i kommunen.

- Der skal reageres inden deres problemer opstår, og de får udadreagerende adfærd i daginstitutionerne. Inden de skal inkluderes i folkeskolerne. Inden de kommer ud i ungdomskriminalitet, siger Morten Østergaard.

- Indikationerne er så stærke, at vi sagtens kunne prioriterer forebyggelse frem for brandslukning.

Som udgangspunkt er det ifølge Morten Østergaard svært at bryde den sociale arv, når barnets forældre ikke har haft job i tre år, mangler en uddannelse, som giver kompetence til et erhverv, eller hvor faren eller moren er under 23 år.

- Det viser analyser af gruppen af 20-28-årige, som i længere tid hverken har fodfæste i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet. Det er en møllesten, de har haft om halsen hele livet, og som forfølger dem efter deres ungdom, siger Morten Østergaard.

Venstre undrer sig over udspillet

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) allerede talte om børn i sin åbningstale i Folketinget i efteråret, så er der mærkeligt, at det er De Radikales leder, økonomiminister Morten Østergaard, der tirsdag fremlægger sit udspil i Berlingske før regeringens fattigdomsredegørelse, der ventes at komme onsdag. 

Det siger Venstres socialordfører, Karen Ellemann. Morten Østergaard og De Radikale vil til at identificere udsatte børn, allerede når de ligger i deres mors mave.

- Det er mærkværdigt. Det er ikke en samlet regering, der kommer med et børneudspil. Det er De Radikale. Er de ikke enige? spørger Karen Ellemann.

- De har talt om et børneudspil siden statsministerens åbningstale i oktober, hvor hun spillede bolden videre fra Emil til hans søster Sofie. Først var det folkeskolen, så ungdomsuddannelsen og nu daginstitutionerne.

Ud over onsdagens fattigdomsredegørelse vil regeringen præsentere et udspil om daginstitutioner. 

Det er ifølge Morten Østergaard svært at bryde den sociale arv, når barnets forældre ikke har haft job i tre år, mangler en uddannelse, som giver kompetence til et erhverv, eller hvor faren eller moren er under 23 år. 

- Venstre er tilhænger af en tidlig, forebyggende indsats. Men hvordan vil man spotte disse potentielle risikobørn, allerede når de ligger inde i mors mave? Hvordan vil man henvende sig til forældrene? siger Karen Ellemann.

Hun er bekymret for, om regeringen vil gøre en masse forældre og børn til klienter. Der er skærpet oplysningspligt hos praktiserende læger, jordemødre og sundhedsplejersker om bekymrende forhold i familien, påpeger hun.

- Skolelærere, pædagoger, skoletandlæger og sundhedsplejersker har allerede en skærpet underretningspligt om børn i mistrivsel. Jeg undrer mig såre over, at vi ikke ser et børneudspil fra SR-regeringen, siger Karen Ellemann.

FAKTA: 12.000 børn og unge er anbragt uden for hjemmet   De Radikales leder, Morten Østergaard, vil gerne sætte ind over for ressourcesvage børn på fosterstadiet.   De Radikale ser gerne, at man forebygger og griber tidligt ind over for børn i udsatte hjem. Allerede mens børnene ligger i deres mødres maver, skal kommunerne skærpe den forebyggende indsats, lyder det i et nyt udspil.

* De kommunal udgifter til udsatte børn og unge udgjorde 14,2 milliarder kroner i 2012

* Cirka 12.000 børn og unge mellem 0-17 år er anbragt uden for hjemmet. Samtidig modtager cirka 14.500 børn og unge mellem 0-22 år en forebyggende foranstaltning efter serviceloven.

* 36 procent af de 25-årige, der som børn og unge har været udsat, havde i 2011 gennemført mindst en ungdomsuddannelse.

* Knap 72 procent af de 25-årige, som ikke har været udsat, havde i 2011 gennemført mindst en ungdomsuddannelse.

* Nu er det primært forebyggende hjælp, mens barnet eller den unge stadig bor hjemme - og anbringelser uden for hjemmet.

Forebyggende foranstaltninger er blandt andet:

* Aflastningsophold

* Personlig rådgiver

* Fast kontaktperson

* Praktikophold

Kilde: Socialministeriet

 

Mest Læste

Annonce