Topspioner: Putin var direkte involveret i hackerangreb i USA

Politik

15/12/2016 08:30

Nick Allentoft

Ruslands præsident var med til at bestemme, hvordan hackede informationer skulle bruges, påstår spionkilder. USA's troværdighed skulle undergraves.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, var muligvis personligt involveret i hackerangreb mod Det Demokratiske Parti under den amerikanske valgkamp.

Det siger to ledende efterretningsfolk til NBC News. 

De to kilder har haft direkte adgang til nye efterretninger, rapporterer den amerikanske tv-station onsdag.

Ifølge dem var Putin personligt med til at beslutte, hvordan informationer, som hackere havde sikret fra Det Demokratiske Partis computere, blev lækket og på anden måde brugt. 

De nye oplysninger om Putins medvirken stammer fra diplomatiske kilder og spioner, der arbejder for USA's allierede, fortæller kilderne. 

Amerikanske efterretningstjenester har længe mistænkt Rusland for at stå bag de mange angreb i månederne op til valget 8. november. Formålet med at bryde ind i computerne var angiveligt at påvirke udfaldet af valget. 

En af NBC News' kilder siger, at Putin i første omgang udelukkende var interesseret i, at angrebene skulle svække Hillary Clintons chancer for vinde præsidentvalget. 

Men Putins påståede vendetta mod Demokraternes kandidat udviklede sig til et forsøg på at få USA's politiske system til at fremstå som korrupt og underminere USA's troværdighed over for landets allierede, oplyser kilden. 

NBC News oplyser ikke, hvilken af USA's efterretningstjenester kilderne arbejder for.

The Washington Post skrev fredag, at CIA mener, at Rusland forsøgte at hjælpe republikaneren Donald Trump til at sejre i valgkampen. 

Avisen citerede kilder med kendskab til en hemmelig rapport fra efterretningstjenesten. 

Avisen skrev blandt andet, at det var personer med forbindelser til Ruslands styre, der videregav stjålne e-mails fra Hillary Clinton og den demokratiske partiledelse til organisationen WikiLeaks.

Præsident Barack Obama beordrede tidligere på året en grundig gennemgang af alle de hackerangreb, der fandt sted i løbet af den amerikanske valgkamp.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce