"Det er dybt problematisk, at der er undervisere, der lader studerende, som ikke har faglighed til det, slippe igennem," siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).
"Det er dybt problematisk, at der er undervisere, der lader studerende, som ikke har faglighed til det, slippe igennem," siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

Undervisere lader studerende på dumpeniveau bestå

Politik

30/4/15 4:41

Mikkel Sarka

Tre ud af ti professorer har ladet for dårlige studerende bestå. Problematisk, mener Sofie Carsten Nielsen.

Selvom en studerende ikke har læst op til eksamen og reelt ligger på dumpeniveau, er det ikke usandsynligt, at han eller hun består. 

En ny undersøgelse fra Berlingske Research viser, at tre ud af ti undervisere inden for de seneste fem år har ladet studerende bestå, selvom deres faglige vurdering var, at den studerende skulle dumpe. 

Det skriver Berlingske torsdag. 

37 procent af de undervisere, der lod studerende på dumpeniveau bestå, gjorde det, fordi de frygtede en øget arbejdsbyrde på grund af klager og reeksaminationer. 36 procent gjorde det af hensyn til den studerende, mens 17 procent ville sikre institutionens økonomi. 

Seks procent lod den studerende bestå, fordi censor ville det. 

- Det er dybt problematisk, at der er undervisere, der lader studerende, som ikke har faglighed til det, slippe igennem, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) til Berlingske.

- Det må ikke ske, at man for at skåne nogen eller noget lader studerende, der ikke er klar til at bestå, bestå, siger hun.

Esben Lunde Larsen, uddannelsesordfører i Venstre, mener, at tallene er meget alvorlige. 

- Det er fuldstændig og aldeles uacceptabelt, at undervisere på danske universiteter lader studerende, som skulle være dumpet, bestå - uanset årsagen. Jeg vil faktisk betegne det som en akademisk skandale, siger han til Berlingske. 

Rektor på Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, glæder sig omvendt over, at lidt over seks ud af ti af de adspurgte ikke lader studerende bestå uretmæssigt. 

I december 2013 undersøgte DR nøjagtigt det samme. Her svarede 22 procent ud af 4400 universitetsundervisere, at de havde ladet en studerende bestå en eksamen, selvom den pågældende burde have være dumpet. 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.