"Det er dybt problematisk, at der er undervisere, der lader studerende, som ikke har faglighed til det, slippe igennem," siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

Undervisere lader studerende på dumpeniveau bestå

Politik

30/04/2015 06:41

Mikkel Sarka

Tre ud af ti professorer har ladet for dårlige studerende bestå. Problematisk, mener Sofie Carsten Nielsen.

Selvom en studerende ikke har læst op til eksamen og reelt ligger på dumpeniveau, er det ikke usandsynligt, at han eller hun består. 

En ny undersøgelse fra Berlingske Research viser, at tre ud af ti undervisere inden for de seneste fem år har ladet studerende bestå, selvom deres faglige vurdering var, at den studerende skulle dumpe. 

Det skriver Berlingske torsdag. 

37 procent af de undervisere, der lod studerende på dumpeniveau bestå, gjorde det, fordi de frygtede en øget arbejdsbyrde på grund af klager og reeksaminationer. 36 procent gjorde det af hensyn til den studerende, mens 17 procent ville sikre institutionens økonomi. 

Seks procent lod den studerende bestå, fordi censor ville det. 

- Det er dybt problematisk, at der er undervisere, der lader studerende, som ikke har faglighed til det, slippe igennem, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) til Berlingske.

- Det må ikke ske, at man for at skåne nogen eller noget lader studerende, der ikke er klar til at bestå, bestå, siger hun.

Esben Lunde Larsen, uddannelsesordfører i Venstre, mener, at tallene er meget alvorlige. 

- Det er fuldstændig og aldeles uacceptabelt, at undervisere på danske universiteter lader studerende, som skulle være dumpet, bestå - uanset årsagen. Jeg vil faktisk betegne det som en akademisk skandale, siger han til Berlingske. 

Rektor på Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, glæder sig omvendt over, at lidt over seks ud af ti af de adspurgte ikke lader studerende bestå uretmæssigt. 

I december 2013 undersøgte DR nøjagtigt det samme. Her svarede 22 procent ud af 4400 universitetsundervisere, at de havde ladet en studerende bestå en eksamen, selvom den pågældende burde have være dumpet. 

Mest Læste

Annonce