Nordeuropas største udrulning af smarte elmålere er snart slut

Når først de smarte elmålere er installeret, er vejen banet for nye services. Med under en tiendedel af målerparken, der mangler at blive udskiftet, bevæger Radius sig ind i den afsluttende fase af Nordeuropas største smart metering-projekt.

Snart har 1 million sjællandske forbrugere fjernaflæste elmålere i deres hjem. Kamstrup og Radius nærmer sig afslutningen på Nordeuropas største udrulning af smarte elmålere, og til trods for projektets størrelse og kompleksitet holder både tidsplan og budget.

På vej ind i driftsfasen kigger Radius nu på at udnytte de mange målerdata.

Med under en tiendedel af målerparken, der mangler at blive udskiftet, bevæger Radius sig ind i den afsluttende fase af Nordeuropas største smart metering-projekt. Men projektets skala er ikke det eneste, der får det til at skille sig ud. Takket være ekstremt grundig forberedelse kører det nemlig helt efter planen – både i forhold til sikkerhed, tid og økonomi, som er tre af Radius' primære succeskriterier for projektet, skriver Kamstrup i en pressemeddelelse.

Det skyldes især den nøje planlægning, som var en del af udbuddet og blandt andet indeholdt dedikeret tid til test af de mange systemintegrationer på tværs af forskellige it-systemer, siger Steen Hansen, Senior Manager hos Radius. Og vurderingen er den samme hos Kamstrup, fortæller Henrik Mørck Mogensen, Senior Vice President:

– At få succes med et projekt i denne skala er en kompleks og krævende opgave, og vi er meget tilfredse med at se, hvor godt det lykkes. Tæt samarbejde og minutiøs planlægning har været nøgleord både for os og Radius.

Succes med turnkey-tilgang

Da Radius i 2014 valgte at udbyde projektet som en turnkey-leverance, var det bl.a. netop af hensyn til den enorme logistikopgave, de vidste ville være afgørende for udrulningens succes.

Og det har båret frugt: Alle projektets vigtige milepæle er blevet overholdt – endda mere til, for hvor det fra starten var regnet ud, at der skulle sættes 1.500 målere op om dagen, udskiftes der på gode dage omkring 2.500 målere.

Projektets skala og foreløbige succes har medført stor interesse fra netselskaber verden over, som vil høre om Radius' tilgang.

– I stedet for at specificere, hvad vores måler- og kommunikationsløsning skulle kunne, fokuserede vi på helheden: De målerdata, vi skal bruge for at møde de krav, omverdenen stiller til os. Og Kamstrup leverer faktisk bedre, end vi har specificeret i vores kontrakt, siger Steen Hansen.

Læs artikel på SamfundsDesign: Nu får elforbrugerne flexafregning

Nye muligheder med data

En helt konkret fordel – og mærkbar besparelse – med de nye målere er, at de indeholder en afbryder, så Radius kan fjernafbryde og -indkoble kunder i stedet for at sende personale ud. Men med timeværdier fra de første 900.000 målere i hus er selskabet nu også påbegyndt arbejdet med at udnytte alle de data, de får hjem.

– De mange data giver os bedre kendskab til belastningen i vores lavspændingsnet, og så bliver vi bedre til at afsløre tyveri, håndtere fejl og vejlede kunderne i tilfælde af afbrydelser, så vi hurtigere kan fejlfinde, fortæller Steen Hansen.

Samtidig åbner flere data for et stort effektiviseringspotentiale i en tid, hvor elbiler på vejene og solceller på tagene stiller nye krav til distributionsselskaber. Og så giver de nye muligheder for forbrugerrettede tiltag, der kan bidrage til at jævne forbruget mere ud, hvilket kan betyde store fordele for Radius i relation til fremtidige investeringer i elnettet.

– Vi slipper for at investere i forstærkninger af nettet og kan måske udskyde nogle investeringer. Det giver en helt ny spilleplade, siger Steen Hansen. En betragtning, som Henrik Mørck Mogensen er enig i:

– Vi ser et kæmpe potentiale i brugen af målerdata – både for det enkelte netselskab og for samfundet som helhed. I stedet for bare at udbygge og forstærke elnettet kan vi udnytte den eksisterende kapacitet bedre, hvis vi ved mere om, hvad der foregår i kablerne.

Tilmeld dig Samfundsdesigns nyhedsbrev med nyt om offentlig digitalisering.

Læs mere på Kamstrup.com: Se hele Kamstrups case

Læs artikel på SamfundsDesign: Danskerne får Internet of Things i hjemmet

Læs mere på EG: Fremtidssikrede og fleksible it-løsninger til energi og forsyning

Samfundsdesign / EG på DenOffentlige.dk EG er en skandinavisk teknologipartner med mere end 1.800 medarbejdere fordelt på 28 lokationer i Skandinavien og Polen. Vi leverer digitaliseringsløsninger til mere end 12.500 offentlige og komm...
Aktivitet: Artikler: 129 | Events: 1 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også