Projektsalget breder sig til hele landet

Infrastruktur

27/01/2018 07:00

Boligsiden A/S

Særligt ejerlejligheder, der sælges som projektsalg, er blevet det foretrukne boligkøb for tusindvis af danskere. Tidligere var det et storbyfænomen, men nu breder det sig ud i hele landet.

Af de mange tusinde boliger, der blev solgt i 2017, var omkring 3.600 af dem slet ikke bygget færdige endnu. Det drejer sig om de såkaldte projektsalg. Det betyder, at man køber boligen, før den står færdig.

”Nybyggeri er altid dyrere, men man får jo en bolig, der lever op til de højeste energikrav, så man derigennem sparer på de faste udgifter – herunder energi. Dertil kommer, at det er vedligeholdelsesfrit, og nogle steder kan man også få medbestemmelse på indretningen,” forklarer Birgit Daetz, der kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Det er ejerlejlighederne, der er det foretrukne valg, når man køber en bolig som projektsalg. To tredjedele af alle projektsalg er ejerlejligheder, og de ligger typisk i landets største byer. Af de i alt 2.412 salg i 2017 lå 43 procent i København. Ligeledes er langt størstedelen af de knap 600 ejerlejligheder i Østjylland solgt i Aarhus.

Men der er også liv i projektsalg af ejerlejligheder andre steder i Danmark.

”Vi kan se et bemærkelsesværdigt hop i salget i Sydjylland på over 200 procent. Det skyldes, at man i 2017 solgte over 80 ejerlejligheder som projektsalg i Sønderborg og Vejle tilsammen. At man nu kan sælge lejligheder her, før de er bygget, er bestemt et tegn på, at optimismen på boligmarkedet har bredt sig ud i hele Danmark,” siger Birgit Daetz.

Ejerlejlighederne vækster i provinsen

Siden 2014, hvor Boligsiden.dk begyndte at registrere projektsalg af boliger, er det stort set kun gået fremad for både villaer, fritidshuse, rækkehuse og ejerlejligheder. Spørgsmålet er, om det kan fortsætte.

”Ejerlejlighederne har vækstet godt, og vil nok fortsætte med det. Fritidshusene går også frem, men salget er absolut i den beskedne ende, og salget af villaer og rækkehuse har været uændret siden 2015. Hvis projektsalget skal stige, kræver det, at man kan finde nye steder at bygge, og det kan være svært inde i byerne,” siger hun.

Ejerlejlighederne har også oplevet en beskeden vækst fra 2016 til 2017, (sammenlignet med væksten de tidligere år), men Birgit Daetz tror alligevel på en fremtid for projektsalg af lejligheder.

”Det bliver nok i provinsbyerne, vi vil se en vækst i de kommende år, som vi ser det med Sydjylland i 2017.

Udviklingen i projektsalg kan ses her

Mest Læste

Annonce