I august i år blev Morten Messerschmidt ny næstformand i Dansk Folkeparti, efter at Søren Espersen trak sig fra posten. Foto: Steen Brogaard

Messerschmidt raser: DR hjalp regeringen til magten

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, påstår, at regeringens plan om at droppe besparelserne i DR hænger sammen med, at DR - ifølge ham - var med til at få regeringen til magten som en slags returkommission.

- DR spillede jo en central rolle i at få et rødt flertal ved folketingsvalget – og dermed Mette Frederiksen gjort til statsminister. På den baggrund er det vel kun naturligt, at regeringen giver returkommission – og at pengene falder umiddelbart inden næste folketingsvalg, siger Morten Messerschmidt til Berlingske.

Sådan lyder DF-profilens dom ovenpå regeringens finanslovsudspil, der så dagens lys i går - mandag den 31. august - og som lægger op til at DR slipper for at spare 255 millioner kroner. 

Morten Messerschmidt, der for nylig blev udnævnt til nu næstformand i Dansk Folkeoarti, uddyber ikke sin udtalelse eller kommer med yderligere dokumentation for den påståede sammensværgelse mellem DR og regeringen.

DenOffentlige.dk har forsøgt at få Morten Messershmidt til at uddybe beskyldningen mod DR og regeringen, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Læs også: Regeringen vil skrotte besparelser i DR

DF og VLAK skar ned - S ruller tilbage

I medieaften fra 2018, der blev indgået af den daværende borgerlige regeringen sammen med Dansk Folkeparti, blev Danmarks Radio pålagt at skulle skære 20 af budgettet.

I kroner og øre svarer det til en besparelse på over 700 millioner kroner ud af DR's budget på cirka fire milliarder kroner om året.

Første del af besparelsen er blevet effektueret og lød på 420 millioner kroner, mens den sidste del af besparelsen på 255 millioner kroner - ifølge den borgerlige regerings medieaftale fra 2018 - skulle være ført ud i livet i 2021 og 2022.

Og det er denne sidste besprelsesrunde på en kvart milliard, som regeringen i finanslovforslaget vil skrotte, og som har fået Morten Messerschmidt op ad stolen.

 - Dansk public service-indhold har aldrig været vigtigere, end det er i dag, hvor store internationale mediemastodonter fylder mere end nogensinde i det danske medielandskab. - I finanslovsforhandlingerne bliver det en vigtig prioritet for regeringen at få stoppet de kommende besparelser på DR, lød det fra kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse ovenpå finanslovudspillet mandag den 31. august.

Læs også: Regeringen vil redde to DR-kanaler

Mere borgerlig modstand

Det er ikke kun Dansk Folkeparti på den borgerlige fløj, der imod at rulle den sidste del af besparelserne i DR tilbage. De Konservative vil hellere bruge den kvarte milliard på at hjælpe de danske virksomheder, der er kommet i klemme som følge af covid-19.

I Venstre ser man gerne, at DR-besparelserne blev efterfulgt af mere støtte til de private og lokale medier.

- Det er op til regeringen, hvis den beslutter at finde penge til aflyse besparelserne på DR. Bliver det tilfældet, bør man også finde penge til regionale og lokale medier, siger Venstres medieordfører, Britt Bager (V), til Berlignske.

 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Kultur
  Ny undersøgelse: Bykommuner i bund og Fanø i top

  Hvis man kunne værdisætte naturen i din kommune med ét tal, hvad ville det så være? Det har forskere på Aarhus Universitet regnet på og kåret Danmarks mest og mindst biodiverse kommuner.

 • 19.02.21 Kultur
  1 ud af 3 danskere vil gøre det mindre i fremtiden

  Coronakrisen ændrer vores flyvevaner, for knap hver tredje dansker vil flyve mindre, når pandemien er fortid, viser en ny befolkningsundersøgelse

 • 17.02.21 Kultur
  Danmark får endnu en verdensrekord - Dette bruger vi flest penge på

  Det globale salg af økologiske fødevarer har aldrig været større. I 2019 rundede det 106 mia. euro, og danskerne lægger sig igen forrest. Ikke alene har Danmark den største økologiske markedsandel. Danskerne er nu også dem, der bruger flest penge på økologi pr. indbygger. Det fremgår af en ny international rapport, som offentliggøres i dag.

 • 10.02.21 Kultur
  Nye kulturaftaler skal løfte kulturen i hele landet

  I de næste fire år vil 12 kulturregioner rulle 29 indsatsområder og utallige projekter ud til glæde for især børn og unge. Det sker gennem de såkaldte kulturaftaler, som indgås med kommunerne, og som kulturministeren har underskrevet.

 • 05.02.21 Kultur
  Sne i Danmark: Her er der skispor

  Flere steder i landet er der nu trukket friske spor til langrendsløb. Uanset om der er præpareret spor eller ej, er du altid velkommen til at stå på ski i alle statens skove og naturområder.